Voor de Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV) van Vereniging de Zaansche Molen hebben zich al zoveel leden aangemeld dat de Stoomhal in Wormer niet groot genoeg is. De Vereniging wijkt woensdagavond 28 mei uit naar het Zaantheater in Zaandam.
Alleen leden mogen naar binnen, legitimatie wordt bij binnenkomst door een notaris gecheckt, pers is niet welkom. UPDATE: pers is nu wel welkom, ook komt er een onafhankelijke voorzitter.
Tussen de partijen is een publiciteitsstrijd uitgebroken met als inzet het al dan niet aanblijven van de huidige directeur/bestuurder en de Raad van Toezicht. De aanleiding is het opzeggen van het contract met de molenaar van verfmolen De Kat maar de strijd gaat in feite om de nieuwe ticketplannen voor de Zaanse Schans. Die moeten van tafel aldus verontruste leden die de vergadering aanvroegen.
Op de agenda staat als eerste het ontslag van bestuurder/directeur Katelijne Prinsenberg en de volledige Raad van Toezicht. In hun plaats zou een interim-bestuur en interim Raad van Toezicht moeten komen. Aan dat nieuwe bestuur wordt gevraagd om het huurcontract met de familie Kempenaar van verfmolen De Kat te verlengen.
Verplichte kaartverkoop
Ook wordt gevraagd om het nieuwe ‘commerciële ticketsysteem’ te herzien. Over dat systeem (Zaanse Schans onttrekken aan de openbaarheid en verplichte kaartverkoop aan toeristen) heeft de gemeenteraad van Zaanstad vorige week een positief besluit genomen. Het was een plan van de gemeente en de erfgoedpartijen. Formeel participeert daarin niet de Vereniging De Zaansche Molen maar de commerciële tak van de vereniging: stichting Windmolen Compagnie. Er wordt dan ook gevraagd om die ‘personele unie’ te ontbinden.
De Buitengewone Algemene Ledenvergadering is aangevraagd door Zaansche Molen-lid Philip Hofmeijer en kreeg de steun van minstens 80 andere leden. Directe aanleiding was de beëindiging van het contract met de familie Kempenaar van verfmolen De Kat.
Ondertussen rommelt het op meer fronten binnen de vereniging. Een groep van 18 ‘(oud) bestuurders van Zaanse erfgoedorganisaties’ heeft leden in het Noordhollands Dagblad en het Nieuwsblad Zaanstad* met een paginagrote advertentie opgeroepen om ’te kiezen voor erfgoed’ en niet voor het initiatief van ‘Amsterdammer Philip Hofmeijer, als voortrekker van de ondernemers op de Zaanse Schans’. Leden wordt opgeroepen een machtiging of adhesiebetuiging af te geven om tegen de afzetting te stemmen.
Instorten
De ondertekenaars van de advertentie stellen dat ondernemers ‘kosten nog moeite hebben gespaard om het heffen van entree voor de Zaanse Schans te kunnen tegenhouden’. Als dat gebeurt zouden ook de molens buiten de Zaanse Schans in gevaar komen en zou de vereniging ‘volledig instorten’. Ondernemers zouden bovendien misleidende informatie verspreiden over toegang voor inwoners van Zaanstad en Wormerland.
Als tegenreactie plaatste Tim Doeves, molenaar op Het Jonge Schaap, een reactie op Facebook waarin hij het opnam voor Hofmeijer (‘Schandalig hoe de vereniging een van haar trouwe leden zo durft weg te zetten’) en stelde dat hij terugverlangde ‘naar een vereniging waar we samen besluiten nemen (…), een vereniging met een bestuur, in plaats van een Raad van Toezicht op afstand’.
In 2023 koos de vereniging voor een nieuw bestuursmodel waarbij de leiding werd toevertrouwd aan één directeur/bestuurder met een Raad van Toezicht in plaats van een meerkoppig bestuur bestaande uit leden. Ook werd – met instemming van de leden – de weg ingeslagen naar professionalisering.
Geen pers
Alleen leden mogen naar binnen bij de vergadering. Bij binnenkomst worden lidmaatschappen en indentiteitsbewijzen door een notaris gecontroleerd. De pers is niet welkom (dat is middels teruggedraaid). Nieuwe leden die zich aanmelden krijgen te horen dat hun aanvraag voorlopig nog niet in behandeling kan worden genomen. In verband met de mogelijke hoge opkomst wordt leden gevraagd zich vooraf aan te melden, anders ‘kunt u er mogelijk niet in’.
Voorzitter
De vergadering zal worden voorgezeten door Jan Goedhart, de voorzitter van de Raad van Toezicht. Volgens de initiatiefnemers van de vergadering kan dat niet volgens de ‘Wet bestuur en toezicht rechtspersonen’ omdat Goedhart zelf onderwerp is van het belangrijkste agendapunt: het ontslag van de Raad van Toezicht en de bestuurder/directeur. Volgens de initiatiefnemers is het
‘bestuurders en toezichthouders met een tegenstrijdig belang niet toegestaan deel te nemen aan de beraadslaging en besluitvorming over het betreffende onderwerp. Dit geldt wanneer er sprake is van een direct of indirect persoonlijk belang dat strijdig is met het belang van de rechtspersoon.’
De initiatiefgroep zegt Goedhart er ‘herhaaldelijk’ op gewezen te hebben ‘dat het voorzitterschap van de betreffende vergadering beter kan worden overgedragen aan een onafhankelijke voorzitter om de integriteit van het proces te waarborgen. Ondanks dit verzoek heeft de voorzitter aangegeven de vergadering zelf te zullen leiden.’ UPDATE: dat is inmiddels ook aangepast, er komt een onafhankelijke voorzitter.
* De advertentie verscheen niet in De Orkaan. We kregen wel op 20 mei een aanvraag voor een advertentie van Vereniging de Zaansche Molen, maar op ons positieve antwoord met daarin het tarief, werd niet meer gereageerd.
Door Piet Bakker en Merel Kan. Informatie uit eerder nieuws op De Orkaan, uitnodiging met agenda voor de BALV, de advertentie van de (oud)bestuurders) en informatie van de website van de Zaansche Molen.
Het stemt mij droef dat de pers niet welkom is. Heb uit meer dan één mond gehoord dat de berichtgeving over deze crisis in de Zaanse pers heel correct was. Hoop dat men daar tijdig op terug komt, zodat belangstellende Zaankanters die niet in de gelegenheid zijn deze vergadering bij te wonen, een zo objectief mogelijk verslag kunnen lezen.
Jammer dat er geen pers bij zit. Ik ben wel benieuwd hoe het nou werkelijk zit met de familie Kempenaar en of hun opties gegeven zijn. Er wordt veel vanuit emotie gereageerd op de toekomstplannen, maar hopelijk wordt met cijfers duidelijk wat de voors en tegens zijn van beide keuzes zodat iedereen een verstandige keuze kan maken.
Geen inzicht of transparantie, geen pers en een voorzitter die tevens voorzitter van de Raad van Toezicht is. Naar mijn mening is hier sprake van dubbele petten ophebben!
er wordt voor het leiden van de vergadering een externe onafhankelijke voorgesteld vóór aanvang van het behandelen van de agenda. Een technisch voorzitter dus. Inhoudelijk is Jan Goedhart als voorzitter van de RvT verantwoordelijk en in die functie ook het woord boeren.
Eigenlijk staat de directeur en haar raad van toezicht al bijvoorbaat met drie nul voor, immers zij hebben de administratie van de leden, en bombarderen de leden met mails met het eenzijdige verhaal.
Zij bepalen wie er wel en niet mogen komen.
En weigeren de pers.
De transparantie is zoek, en laat het daar nu precies mis gaan.
Angstcultuur op de schans.
Personeel is verboden met de pers te praten.
Mensen die het beste voor hebben met de vereniging worden zwart gemaakt.
Geen inzicht in wat dan ook.
En je mag nu afvragen wat er dan onder de pet word gehouden.
In plaats van dat er gesproken word met de verontruste leden, word er krampachtig gestuurd,gemanipuleerd en gelogen.
Was het college van Zaanstad maar een vereniging en dan een BALV, denk dat ze allemaal naar huis gestuurd zouden worden.
Blijkbaar had ik een vooruitziende blik en heb in december 2023 mijn lidmaatschap opgezegd