Beide bruggen in de N203 in Krommenie moeten vernieuwd worden, omdat ze volgens de provincie ‘het einde van hun levensduur naderen’. Het werk wordt ‘naar verwachting vanaf begin 2027’ uitgevoerd. Dat is tien jaar laten dan gepland. De werkzaamheden gaan grote gevolgen hebben voor de bewoners van de Vaartdijk, zo bleek tijdens een informatiebijeenkomst op woensdag 2 juli in de kantine van de Bonte Belevenis.
De Provincie is druk bezig om in beeld te krijgen hoe de zuidelijke brug vervangen moet worden en welke gevolgen dit heeft voor het verkeer. De bewoners aan de Vaartdijk (ten zuiden van de brug) worden nu alvast meegenomen ‘in de dilemma’s en keuzes waar wij voor staan. Wij verwachten namelijk dat vooral zij veel zullen merken van de werkzaamheden, omdat die van invloed zijn op hun bereikbaarheid’, laat de Provincie weten.

Rob Karst was bij de bijeenkomst en merkte al snel dat de bewoners en andere belanghebbenden van de ene in de andere verbazing vielen:
‘Het komt er eigenlijk op neer dat je in noordelijke richting, naar de Forbofabriek, de Vaartdijk straks niet meer af kan. Die wordt gewoon afgesloten.’

De bruggen worden één voor één vervangen. Eerst is de zuidelijke brug aan de beurt. De werkzaamheden zullen zeker anderhalf jaar gaan duren. Daarna is de noordelijke brug aan de beurt. Dat klusje gaat twee en een half jaar duren. In ieder geval is er zeker anderhalf jaar geen verkeer in de noordelijke richting mogelijk vanaf de Vaartdijk. ‘En als het tegenzit, gaat het zelfs vier jaar duren’, voegt Karst toe.
NS-kabel
De afsluiting zou korter kunnen duren, legt Karst uit. Dat heeft te maken met een kabel van de NS:
‘Het is een veiligheidskabel en daar mag niet overheen gereden worden.’
De NS zou die kabel kunnen verleggen, maar ook dat neemt tijd in beslag. Een NS-medewerker die bij de bijeenkomst was, sprak van drie jaar. Een andere mogelijkheid zou zijn om via een deel van het terrein van Forbo een ontsluiting aan te leggen.

Tijdens de bijeenkomst hadden sommige aanwezigen ook wel ideeën, maar die werden volgens Karst terzijde geschoven.
Extra reistijd
Wat er ook gebeurt: omwonenden en bedrijven gaan flinke last ondervinden. Eén van de aanwezigen vertelde dat ze straks drie kwartier bezig is om haar kinderen naar school te brengen en te halen als de werkzaamheden er zijn. En zo hadden omwonenden nog veel meer verhalen over hoeveel extra reistijd ze vrezen tijdens de werkzaamheden.
Na de zomervakantie is er een informatiebijeenkomst voor inwoners van Krommenie en Assendelft en voor andere geïnteresseerden.
Door Piet Bakker en Di-Lan Sun op basis van een gesprek met Rob Karst, een persbericht Provincie Noord-Holland en eerder nieuws op De Orkaan. Rob maakte de foto’s van de presentatie.
Drie jaar voor het verleggen van een kabel.
Dat valt niet uit te leggen.
De gehele doorlooptijd van 4 jaar voor de teee bruggen.
Ook dat valt niet uit te leggen.
Een project waarbij te weinig creativiteit komt kijken om de overlast te beperken.
Ik voorzie een file op de provinciale weg vanaf Castricum en vanaf de Coentunnel.
De vraag reist of deze brug wel noodzakelijk is gezien het zeer beperkte gebruik van de beroeps vaart.
Pleziervaart kan omvaren en hebben ze ook langer plezier
Voor het eerst een verstandig standpunt, vóór de bruggen kan een olie terminal voor de Forbo worden gemaakt. 50 tot 100 meter pijpleiding moet geen probleem zijn. Zoveel kosten voor een enkel plezierbootje valt niet te bevatten. De tijd dat alles voor de binnenvaart was is voorbij.
Stremming voor autoverkeer kun je nagenoeg niet voorkomen, maar voor fietsverkeer zou er eenvoudig een tijdelijke brug gemaakt kunnen worden ten zuiden van de spoorbrug naar de overkant om een route te verbinden onder het viaduct naar het fietspad van de Middel.
Excuus, de fietsverbinding is er wel.