In de afgelopen weken zijn diverse keren fietsers niet toegelaten op de Hempont. Het GVB-personeel koos ervoor de maximale hoeveelheid auto’s op de pont toe te laten en de hekken niet te verzetten om meer plek voor fietsen te maken. Dat is niet voor het eerst en het is ook tegen de afspraak.
Eind juni kreeg De Orkaan de eerste signalen dat het pont-personeel van het GVB ‘regelmatig besluit om de hekken op de pont op z’n smalst te zetten waardoor er minder fietsers en meer auto’s op kunnen. Het gevolg is dat er fietser en scooters moeten achterblijven.’
Wij informeerden bij GVB of dat klopte. Nee dus: ‘dat is niet de bedoeling. Soms kan het wel gebeuren dat er per ongeluk te weinig ruimte overblijft voor fietsers en scooters, bijvoorbeeld als het ineens drukker wordt dan verwacht. We proberen daar goed op te letten, want het is elke keer weer een puzzel om iedereen – fietsers, automobilisten en voetgangers – veilig en eerlijk mee te nemen.’
‘Volgende pont’
Maar ook in juli bleven de klachten. Volgens de Fietsersbond Zaanstreek kreeg een fietser te horen van een pont-medewerker dat die de hekken niet wilden verzette: ‘neem de volgende pont maar’. Een andere lezer constateerde ook dat flexibele hekken zo waren ingesteld dat er ‘zoveel mogelijk auto’s op gelaten werden in verband met de afsluiting van de Ring en lange file voor de Coentunnel’.
De Fietsersbond begreep van de ‘programmamanager veren’ dat deze GVB Veren hier op heeft aangesproken met de opdracht om vast te blijven houden aan de basisafspraak en fietsers voorrang te geven. Het GVB heeft beloofd ook naar de nieuwe klachten te kijken.
De afspraak met het GVB is dat langzaam verkeer voorrang krijgt boven gemotoriseerd vervoer. Het GVB stelde eerder tegenover de Fietsersbond: ‘In de praktijk betekent dit dat normaliter het fietsgedeelte zo groot mogelijk wordt gemaakt (als het aantal wachtende fietsers/voetgangers/etc hier om vraagt).’ Maar daar kan vanaf worden geweken:
‘GVB Veren wordt ook de vrijheid gegeven om bij uitzondering van deze standaardpraktijk af te wijken, meer specifiek als de situatie daarom vraagt. Afwijken van de situatie is toegestaan als de (ervaren) veiligheid voor GVB-medewerkers of voor andere reizigers in het geding komt.’
Het GVB heeft geen veiligheidsproblemen gemeld die de afwijking van de regels zou rechtvaardigen. Het is in deze maanden vanwege afsluitingen bij het Thorbeckeweg-project en werk aan de ring A10 wel extra druk rondom Amsterdam.
‘Rare actie’
Het is niet de eerste keer dat dit gebeurde. In september 2024 koos GVB-personeel dat zich bedreigd voelde door automobilisten ervoor fietsers achter te laten ten koste van auto’s. Wethouder Gerard Slegers zei daar destijds over: ‘voorrang geven aan auto’s op pont is not done, een hele rare actie en niet in lijn met het beleid van Zaanstad’.
Voetgangers en fietsers moeten voorrang houden volgens de wethouder die destijds ook zei dat dat de gemeente Amsterdam in gesprek is met het GVB zodat deze aangepaste ‘voorrangsregeling’ niet nog een keer toegepast gaat worden.

Door Piet Bakker. Bronnen: diverse tips van lezers, reacties Fietsersbond Zaanstreek en GVB (Amsterdam). Foto boven via één van onze lezers, onder: Fietsersbond Zaanstreek.
Oplossing is heel simpel. Een TUNNEL voor auto's en fietsers op deze locatie. Kan voor 2030 al gerealiseerd zijn. Rijk en provincie kom met het geld en bouwen die hap.
Gelukkig is de pontmedewerker die de slagboom vlak voor je neus liet zakken en je dan toebeet 'Moet je maar eerder je nest uit komen!' al geruime tijd met pensioen.
Het is toch zo dat als je de pont groter maakt, dan kunnen er meer fietsers en auto’s op. Met name als je de pont langer maakt. Als je de pont namelijk langer maakt hoef je ook minder te varen, wat dan weer meer efficiënter is (minder elektriciteit of dieselverbruik). Maar het is ook zo dat het sneller is omdat de pont minder afstand hoeft af te leggen. Drs.P had het daar vroeger wel vaak over, en als je dan die pont als het ware lang genoeg maakt dan is het net als een brug.
Ik ga kijken of het op YouTube staat. Hij had het ook wel vaak over wolven, iets in Oost-Duitsland of zoiets.
Als de pont zo lang was als de breedte van de stroom kon hij blijven liggen, zijn mij laatst een econoom maar dat was weer lastig voor het scheepvaartverkeer dus waar de pond vice versa heen en weer
het enige wat ik merkte was, dat toen de pont propvol auto's stond.. er geen geld gevraagd werd om de vertraging binnen de perken te houden. Op deze pont kunnen veel meer fietsen.. maar de op en afrit is veel te smal. Daarom duurt dat eeuwig.
auto kunnen gewoon de A8 /A10 pakken de pont is toch voor fietsers en tankwagens die niet via coentunnel mogen dus vreemd dat GVB kiezen voor personenauto en niet voor fietsers die afhankelijk zijn van de pont o wacht GVB denkt alleen aan geld
in de ochtendspits staan ze vaak uit t.b.v. de fietsers. in de avondspits merk je dat een Coentunnel 2 maanden dicht is richting Noord-Holland. Elke dag chaos rondom Sloterdijk en de opritten naar ringweg.
En dus kiezen automobilisten vaker voor de Hempont en staan de hekken altijd in de smalle stand voor de fietsen. Kon er ook een keer niet meer op. Pont ging wel steeds meteen heen en weer en hield zich niet aan de vertrektijden. Pont volladen en naar de overkant.
Ga dagelijks met deze pont.
In de ochtend weinig tot geen auto's en dan staat het hek voor de fietser vaak ook niet uit....
Zeker met de ring werkzaamheden is het nu heel druk.
Ga lekker met 2 pontjes varen om de 10 min. Probleem opgelost.
Kon tijdens Amsterdam 750 ook en toen was het niet eens nodig.
Twee ponten in de spits. Gewoon doen. Nu is het knetterdruk, het personeel kan niet eens door de fietsen naar bedieningspaneel klep/slagboom. Twee ponten zoals hier genoemd 14 juli - 5 sept is niet heel slim, het is dan vakantietijd.
Onderwerpen om eens aan te kaarten in de VRA, via de Gemeenteraad. #GLPVDA #D66 #PVDD
Sinds de pont electrisch is stapelen de problemen zich op. Flexibele hekken zijn onzin, er moet plek genoeg zijn om al het vervoer van gevaarlijke stoffen mogelijk te maken en een normale hoeveelheid fietsers en voetgangers te vervoeren. Voor auto's zijn er logische andere routes. Een pont voor auto's heeft in het drukste stukje van de randstad niet zo veel te zoeken. Er moet voldoende tunnel voor zijn.
Aanvulling op Sebastiaan Bernard ter bevestiging. Jl. donderdag 3/7, 07.30 uur Zaanse kant: slagbomen omlaag, klep omhoog. Komt een auto aan: klep omlaag, slagbomen omhoog, auto erop, opnieuw vertrekprocedure. Mijn mond viel open van verbazing. Diezelfde dag, ik kom met een aantal fietsers aanrijden voor de pont van 16.30 uur, gaan vlak voor onze verbaasde neuzen de slagbomen omlaag. En vervolgens blijft ie nog even roerloos liggen zonder aanstalten te maken te vertrekken. Grrrrr….
Waarom niet gewoon de pont alleen voor fietsers en brommers laten varen? En bij , 'nood' een aparte pont voor autos?
Die toevoeging was inderdaad ook afgesproken met de manager Veren. ik zal hem daarover nog eens op wijzen.
Gedaan
Gelukkig is er veel aardig pont-personeel. Helaas zijn er ook die totaal onverschillig zijn wat betreft vertrektijden. En gezellig keuvelend pas naar beneden komen als de pont al een poosje ligt aangemeerd. Eindeloos passen en meten tot nét die ene auto er nog op past. Die pak-‘m-beet 80 fietsers wachten wel, zullen ze denken 🤨.
Jammer, de oude dieselpont stonk en maakte herrie, maar vertrok wel vaker op tijd. Of zou dat toch aan het personeel liggen…
Gemeentelijk VervoersBedrijf Amsterdam.
Wiens brood men eet, diens taal men spreekt.
Aanvulling op Sebastiaan Bernard ter bevestiging. Donderdagochtend 3/7, 07.30 uur aan de Zaanse kant slagbomen dicht, klep omhoog, klaar voor vertrek. Komt een auto aan: klep omlaag, slagbomen omhoog, auto erop en weer de vertrekprocedure. Mijn mond viel open van verbazing.
Diezelfde dag 16.30 u Amsterdamse kant: ik kom aanfietsen met nog wat fietsers en voor onze verbaasde neuzen gaan de slagbomen dicht…. En dan blijft ie ook nog een tijdje stil liggen zonder zich te verroeren. Grrrrr…. Niet de eerste keer dat ik dit beleef. Staaltje fietsers pesten?
Automobilisten brengen geld op.
Is weleens gedacht aan uitbreiding dienstregeling? Elke 10 minuten de pont laten varen in de spits, om mee te beginnen? Sinds mensenheugenis dezelfde ponttijden, terwijl aantal passagiers drastisch is toegenomen. Benieuwd! En sterkte fietsers Hempont!!!
Helemaal mee eens!! Zoveel meer fietsers dan voorheen die met b.v. e-bike naar Amsterdam gaan i.p.v. auto of openbaar vervoer!
Zo is dat Sebastiaan Bernard helemaal mee eens!
Prioriteiten geven aan auto,s is van de gekke in deze gevallen, maar ja Pontpersoneel hebben géén idee wat het betekend voor een fietser in deze situatie
Waarschijnlijk allemaal autobezitters, en nog nooit met de fiets gegaan naar werk , of alleen met mooi weer , een héél klein stukje !!
Prioriteiten geven aan auto,s is weer rare beslissing. Pontpersoneel en vele andere ambtenaren hebben géén idee wat het betekend voor een fietser. Fietspad afgesloten rij naar een paar kilometer om. Deze keer wacht maar op de volgende pont. Je zou naar school , arts of naar je werk moeten. Ik het al voor mij, sorry dat ik te laat ben mocht niet met de pont mee.
Waarschijnlijk zijn deze ambtenaren allemaal autobezitters, waarschijnlijk hebben ze niet eens een fiets.
Ik ga vaak met deze pont en hert valt mij op dat sommige pontmedewerkers erg weinig op lijken te hebben met de fietsers. Geen groet, geen glimlach en geen compassie.
Regelmatig vertrekt de pont te laat omdat er lang gepuzzeld wordt om zoveel mogelijk auto's mee te nemen. Maar o wee als je als fietser precies op tijd aan komt rijden; de slagboom gaat voor je neus omlaag. En waag het niet om daar na 20 minuten wachten over te klagen, want er wordt meteen gedreigd je van de pont te zetten.
Overigens werd er op 21 juni, tijdens de feestjes op de ring, een extra pont ingezet. Waarom kan dat niet vaker? Bijvoorbeeld tijdens de spits?
Schande om fietsers te weren t b v auto ‘s
In de auto zit je droog als het regent, de fietser staat in de regen bij nat weer.
Francine
Fm. Buntsma@ kpnmail. Nl
Als het de afspraak is dat langzaam verkeer voorrang heeft dan is een toevoeging aan het bord op zijn plaats:
Langzaam verkeer heeft voorrang en gaat altijd mee!
Elke 10 minuten een pont in de spits zou een verademing zijn en meer van deze tijd. Men moet de fietsers omarmen, als deze groep met de auto zou gaan is de chaos helemaal niet te overzien.
Die toevoeging was inderdaad ook afgesproken met de manager Veren. ik zal hem daarover nog eens op wijzen.
Waarom varen er niet gewoon twee ponten?
Een tweede pont gaat varen van 14 juli tot 15 september als eendeel van de Coentunnel afgesloten wordt. informatie hierover volgt nog.
Ik ga vaak met deze pont en het valt mij op dat diverse pontmedewerkers weinig op lijken te hebben met de fietsers. Geen groet, geen glimlach en geen compassie.
Regelmatig vertrekt de pont te laat omdat er lang gepuzzeld wordt om zoveel mogelijk auto's mee te nemen. Maar o wee als je als fietser precies op het afvaartmoment komt aanrijden; de slagboom gaat voor je neus omlaag. En waag het niet om daar na 20 minuten wachten over te klagen, want dan wordt meteen gedreigd je van de pont te zetten.
Overigens werd op 21 juni, tijdens de feestjes op de ring, een extra Hempont ingezet. Waarom kan dat niet vaker bij voorziene piekmomenten?
Lijkt me ook lastig voor pontmedewerkers, wanneer het zo druk kan zijn door werkzaamheden op de ring, zowel door mensen die omrijden als mensen die dan maar met de fiets gaan. En hekken verzet je inderdaad niet binnen een paar seconden lijkt me.
Ik heb het ze weleens zien doen. Niet in een paar seconden, maar wel binnen een minuut was het hek verzet. Het hek staat op wielen en wordt via een grote (hydraulische?) uitschuifbare balk grotendeels automatisch verplaatst.
Gaat de pont van buitenhuizen ook meer varen als de coentunnel wordt afgesloten?
Klopt helemaal,meestal te veel werk voor ze . fietsers weigeren is makkelijker