De fietsstroken op de Engewormer, tussen de Kalverringdijk en de Engewormerbrug, worden breder dan in het oorspronkelijke ontwerp. In plaats van 90 centimeter krijgen fietsers straks 1,20 meter ruimte. De stroken worden rood gekleurd, maar er komen bewust géén fietssymbolen op om verwarring te voorkomen. Officieel gaat het namelijk om fietssuggestiestroken: volgens CROW-richtlijnen moet een echte fietsstrook minimaal 1,70 meter breed zijn.
Om de veiligheid verder te vergroten worden er om de 80 meter drempels geplaatst en komen er aan weerzijden bermtegels, zo schrijft het college van Wormerland aan de gemeenteraad. Ook krijgen fietsers die van de fietseroversteek richting de Amerikaanse windmolen komen geen voorrang meer. Volgens het college is dit op advies van de Fietsersbond Zaanstreek. De oversteek ligt in een bocht waardoor fietsers te laat worden opgemerkt door automobilisten.
Eerste ontwerp
In het allereerste ontwerp voor de herinrichting van de weg was een rijweg van vijf meter opgenomen die zou bestaan uit twee fietsstroken van ruim anderhalve meter. Voor auto’s was in dit ontwerp ruim twee meter ingeruimd. Dit is een vergelijkbare situatie als het stuk Engewormer tussen de Bartelsluisbuurt en Kalverringdijk, Dat gedeelte is al aangepakt.
Hoewel onder andere de Fietsersbond voorstander was van dit plan werd het ontwerp in de prullenbak gegooid. Volgens het college is de dijk te smal tussen de Kalverringdijk en de Engewormerbrug voor een weg van vijf meter. Bovendien ligt dit stuk buiten de bebouwde kom, en dat vraagt om een andere weginrichting volgens het college. De Fietsersbond vreest nu een onveilige situatie voor fietsers op de Engewormer.
Het verbreden van de dijk is daarnaast ook een moeilijk verhaal. Hoewel Wormerland eigenaar is van de weg valt de dijk onder de verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. ‘HHNK ziet geen noodzaak om deze dijk te verbreden’, schrijft het college.
Uitstel
Naast de Fietsersbond zetten ook de fracties van het CDA, GroenLinks en D66 vraagtekens bij de plannen. De laatste twee partijen riepen wethouder Rolf van Wanrooij op om de plannen tijdelijk stil te leggen, zodat het eerst in de gemeenteraad kon worden besproken. Hier wil het college niet aan beginnen. In het raadsbericht schrijven ze:
‘Uitstel zou leiden tot ten minste een jaar vertraging omdat dan niet meer voor de winter nieuw asfalt gelegd kan worden, waarbij het versleten asfalt langer in gebruik blijft, de onveilige situatie voor fietsers aanhoudt en de kans op schade en ongevallen toeneemt.’
Door: Rick Nieborg, info: Raadsbericht en eerder nieuws op De Orkaan, foto’s: Rick Nieborg.
Zoals iemand hier een keer opperde lijkt mij het beste: een fietsstraat van maken en maximaal 30 km p/u
Ik mag hopen dat men de weg op de foto hierboven toch niet voor als fietsstrook aanneemt. Dan mag men toch echt opnieuw examen doen.
Het geeft aan een maximum van 60kmpu tenzij anders vermeld dmv bebording. Dit type weg kom je gewoon door heel Nederland tegen waar overal dezelfde regel geld. Door een rode suggestiestrook aan te leggen, kun je ook schijnveiligheid creëren.
De weg hoe of deze nu is, is dat hij voor iedereen is en dan dan ook ieder rekening met elkaar dient te houden, zelfs voetgangers. Er is hier dan ook geen trottoir aanwezig bijvoorbeeld. Leuk bedacht, maar geld verspild.
Zo zie je: waar een wil is, is een weg.