In de Oostzaanse gemeenteraad staat op donderdag 10 juli opnieuw het veelbesproken dossier rond de schuur aan Noordeinde 84 op de agenda. VVD-raadslid Olav Abbring diende op 12 juni een amendement in om het collegevoorstel, waarin de bouw van de schuur wordt geweigerd, te wijzigen in een positief besluit.
Het amendement werd vorige maand aangehouden om juridisch advies in te winnen. Dat advies is inmiddels binnen, en het oordeel van het college duidelijk en negatief: de aanvraag moet worden afgewezen.
Het amendement van Abbring lijkt sterk te leunen op de juridische onderbouwing van de aanvrager zelf. Wie de teksten naast elkaar legt, ziet tal van overeenkomsten in formuleringen, argumenten en juridische verwijzingen. Zo worden vrijwel letterlijk passages overgenomen uit de door de aanvrager aangeleverde ruimtelijke onderbouwing. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat deze tekst als basis diende voor het amendement dat de VVD’er inbracht.
Negatief advies
Het college heeft inmiddels een pre-advies uitgebracht over het amendement en de vergunningsaanvraag. Conclusie: zowel het amendement als de aanvraag houden juridisch geen stand. De belangrijkste punten uit het advies:
- Het feit dat op de locatie eerder een grotere schuur stond, doet juridisch niet ter zake. De vergunde situatie is leidend, niet de oude of illegale situatie.
- De schuur past niet binnen het geldende bestemmingsplan, de provinciale Omgevingsverordening NH2022 én de Omgevingsvisie Oostzaan. Er is dus sprake van strijdigheid op meerdere fronten.
- De zogenoemde kernkwaliteiten van het Oostzanerveld, zoals openheid en grasland, worden door de bouw per definitie aangetast.
- Er is geen juridische grond om deze afwijking van het bestemmingsplan toe te staan, ook niet met een beroep op landschapsbeheer.
- Zelfs als de gemeenteraad het amendement zou aannemen, bestaat het risico dat een rechter dit besluit zal vernietigen wegens strijd met het recht en onvoldoende onderbouwing.
- Het college wijst erop dat de Omgevingsvisie richtinggevend is en dat clustering van bebouwing in de linten een belangrijk uitgangspunt blijft. Een solitaire schuur op agrarisch perceel past hier niet in.
Amendement intrekken
Op 12 juni werd afgesproken dat Abbring zijn amendement zou intrekken als het juridisch advies negatief zou uitvallen. Toch staat het amendement komende donderdag opnieuw op de agenda.
De griffier van de gemeente zegt tegen De Orkaan dat Abbring aan het begin van de vergadering de gelegenheid krijgt om het amendement alsnog van de agenda te laten halen. Of hij dat gaat doen, is op dit moment onbekend. De VVD’er is om een reactie gevraagd, maar hij heeft nog niet gereageerd.
In 2013 werd het schuurtje gebouwd en in 2016 besloot de gemeente al dat het schuurtje weg zou moeten. Dat werd in 2018 bevestigd door een rechterlijke uitspraak.
Saillant
Saillant detail in deze kwestie: de aanvrager van de schuur is de zoon van een voormalig VVD-wethouder van Oostzaan, een feit dat binnen het dorp voor gefronste wenkbrauwen zorgt. Officieel speelt deze familieband geen rol, maar in de politieke beeldvorming kan dit een extra lading geven aan de discussie.
Aankomende donderdagavond, 10 juli, wordt duidelijk of Abbring zijn amendement daadwerkelijk intrekt of het alsnog in stemming brengt, tegen het pre-advies van het college in.

Door Piet Bakker & Merel Kan. Bronnen: raadsvergaderingen 12 juni en agenda raad Oostzaan 10 juli en gesprekken met raadsleden en griffie. Foto’s: Google Earth, raadsstukken en screenshot vergadering 12 juni.

Schuren
Dit soort zaken met VVD-ers schuurt.....
Het is natuurlijk verleidelijk om hier het etiket vriendjespolitiek van de VVD te plakken. Maar toch is het goed om naar de argumenten zelf te kijken ondanks dat ze overgenomen zijn van de aanvrager. Op basis van het bestemmingsplan kan elke ontwikkeling worden geblokkeerd. De praktijk last zien dat dit beleid vele malen ter zijde is gelegd. Recent voorbeeld de opvang voor Oekrainers in het Twiske. Evident is dat wanneer je naar de directe omgeving kijkt de schuur geen enkele aantasting vormt van de omgeving of afbreuk doet aan andere ruimtelijke doelen. Het draagt overigens ook niet veel extra bij.
Al met al bestaat deze situatie al zo lang dat handhaving en afbreken of verplaatsen maatschappelijk meer schade toebrengt dan dat het wat oplevert.