De Raad van State (RvS) heeft definitief groen licht gegeven voor het tracébesluit van het project PHS Alkmaar – Amsterdam. Dat betekent dat de plannen om meer treinen te laten rijden tussen Alkmaar en Amsterdam, via de Zaanstreek, nu officieel door kunnen gaan. En daarmee komt de langverwachte en omstreden aanpak van de Guisweg-overweg in Zaandijk een flinke stap dichterbij.

Een natuurorganisatie, boeren en omwonenden langs het spoor maakten zich zorgen over natuurverlies, geluidsoverlast en minder bereikbaarheid. Maar de RvS ziet geen fouten in het plan. Volgens de rechter is het openbaar belang groot genoeg en is alles zorgvuldig voorbereid.

Zaancorridor

Het landelijke Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) zorgt ervoor dat er op de Zaancorridor, de spoorlijn tussen Alkmaar en Amsterdam, 50 procent meer treinen moeten gaan rijden. Dat plan is al jaren in voorbereiding en maakt deel uit van het Actieprogramma Zaancorridor, waarin de provincie Noord-Holland, ProRail en Zaanstad samenwerken.

De spoorlijn slingert dwars door de Zaanstreek, langs onder meer Wormerveer, Koog aan de Zaan en Zaandam. Om die groei aan te kunnen, zijn aanpassingen nodig aan sporen, stations, overwegen en infrastructuur. In Zaanstad is de Guisweg al jaren het grootste knelpunt.

Aanpassingen

De overweg zorgt dagelijks voor files, vertragingen en gevaarlijke situaties. Om ruimte te maken voor meer treinen moet het spoor hier straks ongelijkvloers worden. De oplossing ligt in een nieuwe onderdoorgang bij Koog aan de Zaan. Die moet het verkeer onder het spoor door leiden, zodat treinen zonder belemmering kunnen doorrijden.

Om dat mogelijk te maken, verdwijnen ook de op- en afritten bij de oude Albert Heijn in Koog, komt er een nieuwe aansluiting bij het politiebureau, en wordt er een fiets- en voetgangerstunnel aangelegd bij Zaandijk. De werkzaamheden starten naar verwachting in 2026 en duren tot 2031.

Nu het besluit vaststaat, volgt de uitvoering en die belooft ingrijpend te worden.

Door Nick Boeske. Info afkomstig van Rechtspraak.nl en een eerder geschreven artikel. Foto uit het Orkaan-archief.