Het aantal mensen dat positief test op corona in de Zaanstreek blijft stijgen. Na de daling die in de laatste week van oktober inzette, stijgt het aantal besmettingen de laatste week vrijwel elke dag.

In de afgelopen maand lieten 11.000 inwoners van Zaanstad zich testen op corona. Daarvan was 18 procent positief, in Poelenburg, Peldersveld en Kogerveld is dat aanzienlijk hoger.

Het aantal positieve testen (grafiek onder) verschilt nogal per dag. Het patroon van een daling sinds 26 oktober en een stijging in de laatste week is echter duidelijk. De oranje balken zijn de besmettingen per dag, de blauwe lijn is het gemiddelde van de afgelopen week op die dag. Ook daar is de lichte stijging duidelijk.

Het gemiddelde percentage positieve tests liep in Zaanstad de afgelopen maand op van 15 naar 18 procent. In de vorige periode stonden Poelenburg, Peldersveld, Hoornseveld en Kogerveld ook al bovenaan, de afgelopen is dat ook zo: 25 à 27 van de mensen die zich daar laat testen, is positief.

In Krommenie en de Oude Haven (Zaandam), Koog a/d Zaan en Assendelft is het percentage positieve testen het laagst. Alleen in (Oud) Koog en Oostzaan liep het percentage terug.

Gemiddeld heeft zo’n 7 procent van de inwoners zich in de afgelopen 4 weken laten testen, de verschillen tussen de wijken zijn niet erg groot. Krommenie-Oost is het laagste (5,7 procent), in Assendelft-Noord heeft 8 procent zich laten testen. In absolute aantallen waren Zaandam-Zuid (225), Nieuw West (203), Assendelft Noord (244) en Peldersveld / Hoornseveld (219) het hoogst.

Of besmettingen de beste indicatie voor de ernst van de corona-pandemie zijn, kan worden betwijfeld. Het is natuurlijk ook het resultaat van het aantal testen dat wordt afgenomen. Het patroon is echter behoorlijk stabiel.

Ook het aantal ziekenhuisopnames in de Zaanstreek neemt niet echt af in november. In oktober waren dat er 31, in de eerste drie weken van november staat de teller al op 28.

Het aantal sterfgevallen in november (21) is al hoger dan dat van oktober (20).

Data: RIVM en GGD Zaanstreek Waterland, grafieken: De Orkaan.