Coronacijfers weer slecht, veel besmettingen Poelenburg

Het aantal mensen dat positief test op corona in de Zaanstreek blijft stijgen. Na de daling die in de laatste week van oktober inzette, stijgt het aantal besmettingen de laatste week vrijwel elke dag.

In de afgelopen maand lieten 11.000 inwoners van Zaanstad zich testen op corona. Daarvan was 18 procent positief, in Poelenburg, Peldersveld en Kogerveld is dat aanzienlijk hoger.

Het aantal positieve testen (grafiek onder) verschilt nogal per dag. Het patroon van een daling sinds 26 oktober en een stijging in de laatste week is echter duidelijk. De oranje balken zijn de besmettingen per dag, de blauwe lijn is het gemiddelde van de afgelopen week op die dag. Ook daar is de lichte stijging duidelijk.

Het gemiddelde percentage positieve tests liep in Zaanstad de afgelopen maand op van 15 naar 18 procent. In de vorige periode stonden Poelenburg, Peldersveld, Hoornseveld en Kogerveld ook al bovenaan, de afgelopen is dat ook zo: 25 à 27 van de mensen die zich daar laat testen, is positief.

In Krommenie en de Oude Haven (Zaandam), Koog a/d Zaan en Assendelft is het percentage positieve testen het laagst. Alleen in (Oud) Koog en Oostzaan liep het percentage terug.

Gemiddeld heeft zo’n 7 procent van de inwoners zich in de afgelopen 4 weken laten testen, de verschillen tussen de wijken zijn niet erg groot. Krommenie-Oost is het laagste (5,7 procent), in Assendelft-Noord heeft 8 procent zich laten testen. In absolute aantallen waren Zaandam-Zuid (225), Nieuw West (203), Assendelft Noord (244) en Peldersveld / Hoornseveld (219) het hoogst.

Of besmettingen de beste indicatie voor de ernst van de corona-pandemie zijn, kan worden betwijfeld. Het is natuurlijk ook het resultaat van het aantal testen dat wordt afgenomen. Het patroon is echter behoorlijk stabiel.

Ook het aantal ziekenhuisopnames in de Zaanstreek neemt niet echt af in november. In oktober waren dat er 31, in de eerste drie weken van november staat de teller al op 28.

Het aantal sterfgevallen in november (21) is al hoger dan dat van oktober (20).

Data: RIVM en GGD Zaanstreek Waterland, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • M. de Boer

  Boodschappen doen in Poelenburg is al vanaf de eerste uitbraak van corona onverstandig. Veel groepen mensen zonder mondkap.

  • Dries Bugger

   Maar die werken niet dus maakt weinig uit. Na die eerste golf hadden we ze ook niet. En toch daalden alle cijfers. En de ziekenhuisopnames stijgen niet echt dus wat zeggen die besmettingen nou eigenlijk?

 • Corine Gorter

  Scholen (VO) zijn gestopt met het doorgeven van coronagevallen. Daardoor dacht ik eerst ten onrechte dat het allemaal reuze meeviel in Zaanstad en er geen besmettingen meer waren op school. Die waren er echter wel, zelfs clusters. Maar je hoorde er niets over.
  Nu mogen kinderen op school allerlei leuke projecten doen, met elkaar, bij elkaar thuis, etc. Alsof er helemaal geen pandemie meer is. Dat is de boodschap toch wel een beetje: er is niets (meer) aan de hand.

 • Thea van 't Loo

  De herfstvakantie heeft geholpen de besmettingen terug te dringen. Zolang kinderen opeen gepakt in volle niet goed geventileerde ruimtes zitten zal het aantal besmettingen wel oplopen. Er zijn veel goed willende mensen die zich aan de COVID regels houden. Maar tegen super verspreiders zoals scholen zal het een harde dobber worden de grafieken weer te laten afbuigen.

 • K. Kooiman

  Tja, het ligt niet alleen bij scholen. Bij basic fit werd er 2 weken terug nog in groepen gesport. Stuk of 20 man gezellig gewichtheffen in 1 ruimte, binnen! Echt verbazingwekkend is het dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *