A7/Prins Bernhardweg van ‘snelweg’ naar ‘stadsweg’

Lagere snelheid, afslagen naar het nieuwe sportpark Hoornseveld en bloemen in de middenberm. Het stukje A7 (Prins Bernhardweg) dat langs het ZMC, de tankstations en de sportvelden loopt, wordt ‘afgewaardeerd’.

Het moet daardoor de status van doorgaande snelweg kwijtraken. Het belangrijkste alternatief voor de route wordt de vernieuwde Thorbeckeweg.

De snelheid op de weg gaat van 100 naar 70 km/h. Aan het einde bij het Prins Bernhardplein gaat het zelfs naar 50 km/h. Vluchtstroken en vangrails worden verwijderd en er worden ruim 100 nieuwe bomen geplant in de bermen. Sportpark Hoornseveld wordt ontsloten via twee gelijkvloerse T-aansluitingen met een verkeerslicht.

Zaanstad heeft met Rijkswaterstaat het project verder uitgewerkt voor een ‘voorlopig ontwerp’ voor de nieuwe stadsweg tussen het Prins Bernhardplein en knooppunt Zaandam. De nieuwe woonwijken Oostzijderpark en Gouwpark en het gebied bij station Kogerveld en Sportpark Hoornseveld worden daardoor beter bereikbaar schrijft wethouder Gerard Slegers aan de raad.

Zaanstad heeft al € 3 miljoen gereserveerd voor de afwaardering van de A7. Ook is er € 1,4 vanuit de Woningbouwimpuls van het Rijk beschikbaar. Voor aanpassing van knooppunt Zaandam heeft Zaanstad geen geld. Bij het Rijk is financiële steun gevraagd.

Die aanpassing is echter eerder ‘on hold’ gezet door het Rijk, onder meer door de stikstof-problematiek. En als het knooppunt niet wordt aangepast, kan de afwaardering ook niet doorgaan. Daarom wordt nu gekozen voor ‘tijdelijke maatregelen knooppunt Zaandam’. De afwaardering kan doorgaan en een deel van het verkeersveiligheidsprobleem bij knooppunt Zaandam wordt aangepakt.

Stikstof

Na de aanbesteding staat de uitvoering gepland in de periode Q4 2023 – Q1 2024, het werk zal ongeveer twee maanden duren. De werkzaamheden vinden ’s avonds en ’s nachts plaats, waardoor zo min mogelijk hinder ontstaat voor het autoverkeer.

Er vindt geen stikstofdepositie plaats aldus Zaanstad, zowel in de bouwfase als de gebruiksfase van het project. Dus dat is geen beletsel.

Een mogelijk risico is wel dat de Thorbeckeweg niet op tijd klaar is. En als daar ook nog gewerkt wordt terwijl de A7 wordt afgewaardeerd, kan dat tot problemen leiden. In dat geval wordt eerst alleen de afslag naar het sportpark aangelegd.

Hier een video van de plannen van Zaanstad:

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Wouter Bahlmann

    Stoplichten…. *zucht* ….zelf in officiële voorlichting filmpjes zeggen ze het verkeerd. Het zijn verkeerslichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *