Achtste burgemeester Zaanstad: Jan Hamming

Commissaris van de Koning Johan Remkes zei het nog maar eens: bestuurlijke ervaring heeft de doorslag gegeven bij de benoeming van Jan Hamming, niet de Haagse baantjescaroussel.

Zaanstad is een grotere uitdaging dan Den Bosch aldus Remkes. Dat Hamming ‘bestemd’ zou zijn voor Zaanstad was een “bijna religieuze uitspraak” van het “Brabantse export-product” aldus de Commissaris van de Koning.

Remkes verhulde niet dat de benoeming niet probleemloos verliep. De eerste ronde leverde te weinig goede kandidaten op – een aantal trok zich terug nadat Zaanstad negatief in het nieuws kwam.

Het stelsel van “door de kroon benoemde burgemeester” werkt alleszins bevredigend volgens Remkes in dit geval.

Hamming is de achtste ‘echte’ burgemeester van Zaanstad – de waarnemers dus niet meegerekend. De schilderijen van de voorgangers hangen in het Stadhuis. Raadsnestor Ruud Paauw ging er vanuit dat er voorlopig geen portret van Hamming geschilderd wordt (hij blijft dus).

De kersverse locoburgemeester Sanna Munnikendam benadrukte nog eens de strijd tegen de ondermijning: “zacht waar het kan, hard als het moet”.

Hamming zelf: “Voor Zaanstad verlieten we Brabant, met weemoed maar van harte”. De relatie met Amsterdam moet liefdevol zijn, “als het in Amsterdam regent, druppelt het in Zaanstad.”

Hieronder een selectie uit Tweets over de plechtigheid (foto boven van Paul Laport).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • dirk

  Hoorde toch iets te vaak Amsterdam…..kan niet zonder ze !!
  Maar zeker niet “met ze”!!!

 • Evert Hartog

  Zaanstad is onderdeel van de metropoolregio Amstedam. Wen daar maar aan. Zaanstad kan niet zonder Amsterdam, Amsterdam kan niet zonder de Zaanstreek. Zaankanters hebben wel een zeer sterke eigen identiteit, veel sterker dan Amstelveners, Haarlemmermeerders of Diemenaren.

  • Boon

   Vals sentiment heer Hartog. Ik zal de eerste en tweede zin niet ontkennen maar dan sla je wartaal uit. De “Ras Zaankanter” bestaat alleen in sprookjes, want hoeveel Zaankanters kunnen dan wel zeggen dat ze van vreemde smetten vrij zijn. Ik zal royaal zijn en vanaf 1945 kijken. Dan haal je nog geen 10.000 , de Zaanstreek is altijd een mengelmoes van instromende buitenstaanders geweest. En ja ook ex Amsterdammers mogen graag tegen hun grote buur aanschoppen.

 • Ruud (brabozaankanter)

  Ik wens de Heer Hamming veel succes
  En er staat hier desgewenst een “bekske koffie”‘ voor hem klaar
  Mee un kuukske..;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *