Actiegroep Zaanse Bijstand contra Zaanstad

Actiegroep Zaanse Bijstand organiseert op 6 september een bijeenkomst “van en voor mensen in de bijstand, onder het motto Samen staan we sterk!

De actiegroep bestaat uit baanlozen en mensen van FNV, SP, PvdA en Doorbraak. Die vier logo’s tooien ook het affiche. College-partij PvdA en de activisten van Doorbraak? Is dat geen merkwaardige coalitie?

Doorbraak is vooral bekend van hun anti-Zwarte Piet acties (burgemeester Hamming werd van racisme beschuldigd) en de felle aanvallen op Zaanstad vanwege de inzet van ‘dwangarbeidkoppelbaas’ Flextensie waarvan Zaanstad via een ‘uitbuitconstructie’ gebruik maakt. In Poelenburg en Peldersveld heeft Zaanstad volgens Doorbraak de ‘apartheid’ op grond van een ‘racistische wet’ weer ingevoerd door de nieuwe manier van woningtoewijzing. Hier het Zaanstad-dossier op Doorbraak.

PvdA: ‘verrast’

PvdA-voorzitter Mark Damman stelt dat PvdA-bestuur en -fractie niet bij de organisatie betrokken zijn: “we waren dan ook zelf verrast toen we als medeorganisator vermeld stonden.” Volgens Damman is een PvdA-lid uit Wormerland bij de organisatie van deze bijeenkomst actief: “Het was een eenmansactie van een actief lid. Die hebben we hierop aangesproken.”

“We maken ons sterk voor mensen die van de bijstand moeten leven. Misstanden, falend beleid en ongelijkheid moet aangepakt worden. Ook vinden wij dat de gemeente hierbij kritisch naar zijn eigen rol moet kijken. (…) Echter zijn we niet blij met de wijze waarop sommige punten door de organisatie geadresseerd worden. Het doel van de bijeenkomst is om in gesprek te gaan met de mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering en van hun te horen wat er leeft. Dit is iets waar wij uiteraard achter staan.”

Roland van Braam van de SP meldt dat zijn partij wel officieel mede-organisator is.

Werkom

De bijeenkomst van 6 september (Buurtcentrum Poelenburcht, 14:30 – 17:00) is gericht op Zaanse bijstandsgerechtigden.

“Veel mensen in de bijstand hebben vervelende ervaringen met de gemeente Zaanstad en Werkom. We worden bang gemaakt door ambtenaren, met wantrouwen bekeken en gecontroleerd op fraude. We moeten zien rond te komen van te weinig geld. We moeten werken voor niks. Anders krijgen we een lagere uitkering of stopt onze uitkering. We moeten solliciteren, maar er zijn nauwelijks vaste banen. Kortom, we hebben een onzeker en kwetsbaar leven. Dat moet anders!”

Hieronder de aankondiging van de actie van de website van Doorbraak.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Evert Hartog

    Weer veel schrijnende verhalen gehoord over nutteloos machtsvertoon en getreiter door Werkom en Gemeente Zaanstad. Volgende bijeenkomst op 4 oktober weer in de Poelenburgt. Komt allen. Het getreiter en werken met behoud van uitkering moeten stoppen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *