Afgeladen Bullekerk voor Holocaust-lezing Job Cohen

Van een verminderde aandacht voor het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging was bij de Holocaust Memorial Day in de Bullekerk in Zaandam niets te merken.

Bij de vijfde editie waarbij de lezing werd gehouden door de Amsterdamse oud-burgemeester Job Cohen, was het publiek in groten getale opgekomen. De Bullekerk was tot op de laatste rijen gevuld.

Cohen gaf een zeer persoonlijke invulling aan het verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging. De geschiedenis van zijn ouders en grootouders vormden de rode draad van zijn lezing. Cohen’s vader en moeder overleefden dankzij onderduik en een miraculeuze ontsnappingspoging de oorlog. Zijn grootouders werden opgepakt en kwamen via kamp Westerbork in Bergen Belsen terecht waar ze in 1945 de dood vonden.

Burgemeester Jan Hamming opende de middag met een speech waarin het lot van de Zaanse joden die de oorlog niet overleefden, centraal stond.

Bekijk hier alle onderdelen op video: Holocaust Memorial Day: lezing Cohen, toespraak Hamming, muziek

De middag werd muzikaal omlijst door Maria Milstein (viool) en Ruud Luttikhuizen (piano) terwijl de kinderen van de Zaanse Theaterschool met liederen en voordrachten de oorlog vanuit kinderperspectief in beeld brachten.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *