Afscheid Els Veenis-Kaak van Stedelijk 4 en 5 Mei Comité Zaanstad

Ruim 30 jaar was Els Veenis-Kaak bestuurslid van het Stedelijk 4 en 5 Mei Comité Zaanstad.

Vrijdag nam zij afscheid in De Kwaker in haar woonplaats Westzaan in aanwezigheid van relaties waaronder verzetsman Wim Blank, burgemeester Faber en wethouder Dennis Straat.

Penningmeester Jan Steding hield een toespraak waarin hij Els roemde om haar tomeloze inzet, haar betrokkenheid en haar oneindig grote netwerk. ‘Soms dacht ik wel: kan het een tandje minder misschien.’ Ook Cees, de man van, werd bewonderd. Steding sprak de hoop uit dat het nu wat rustiger zou worden voor het echtpaar.

Schuurtje en huisje
Het gezelschap in De Kwaker was select, maar het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad houdt nou eenmaal niet van verspilling, zelfs niet als het gaat om het afscheidsfeest van Els Veenis-Kaak die de afgelopen 5 jaar voorzitter was: ‘We moeten het schuurtje bij het huisje houden,’ zegt ze zelf.

Kruideniersmentaliteit 
Toch hekelt Veenis-Kaak in haar toespraak de Nederlandse kruideniersmentaliteit: ‘Vrijheid vier je elk jaar, niet eens in de vijf jaar!’ Het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad wil jonge mensen laten inzien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Jeugd 
‘Ik heb geprobeerd om, samen met de Zaanse comités, niet alleen te zorgen voor verankering van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, maar ook om het gevaar van uitsluiting zichtbaar te maken.’ Een van de speerpunten is het betrekken van de scholen bij herdenkingen. Daarvoor is Adopteer een Monument een mooi middel.

Nu
‘Vrijheid is niet vrijblijvend, je geeft het door. Door de opvang van mensen die de oorlog in hun land ontvluchten, zien we van dichtbij wat oorlog teweeg brengt. Het is een verschrikking. Als je ziet hoe onze gemeenschap omgaat met mensen die hulp nodig hebben… Natuurlijk is bijvoorbeeld ’t Veldpark geen gedroomde plek voor opvang, maar de rust en praktische hulpvaardigheid van de mensen er omheen, de buurt, de vrijwilligers, verenigingen, de kerk.. dat is goed om te zien.’

Contact
Als Netwerkland een monarchie is, dan is Els Veenis-Kaak de Koningin. Niet alleen ZNSTD’S eerste burger en haar gevolg is als was in de handen van de bezige bij, ook het Landelijk 4 en 5 Mei Comité kent en waardeert inmiddels wat in ’t Zaanse gebeurt. Tijdens de jaren dat Els Veenis-Kaak voorzitter was, zijn er twee grote projecten gerealiseerd.

Fakkel
Er was de fakkelloop van Wageningen naar ZNSTD tijdens de viering van 70 jaar bevrijding. ‘De plaatselijke comités en de groep mensen die alle activiteiten rond 5 mei organiseerden hebben bergen verzet, iedereen had ’t end in de bek, maar het was het waard.’

Monumenten Spreken
En er was de overdracht van Monumenten Spreken. Het Stedelijk Comité 4 en 5 mei Zaanstad ontving 28 films, een website en lespakketten voor het basis- en voorgezet onderwijs. Els Veenis Kaak was van het begin af aan betrokken.

Haar betrokkenheid ging ver: niet alleen stelde ze haar netwerk open en ondersteunde het Stedelijk Comite 4 en 5 mei Zaanstad de stichting financieel, ze figureerde zelfs in één van de films. Die is hier te bekijken.
els film

 

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Frits Krom

    Dirk Hofland was de broer van mijn oma Krom: Dieuwer Hofland trouwde Jan Krom, beiden uit Krommenie. Na deze executie (ik weet niet hoe lang daarna) gingen mijn ouders in Amsterdam uit en op de terugweg hoorden ze bij de bruggen aan het oosteind van het Centraal Station dat er iemand te water geraakt was, dus zij erheen. Toen ze het geroep verstaan konden, was het voornaamste woord “Hilfe”. Mijn vader draaide zich om en zou het station in gaan. Mijn moeder vond dat een slecht plan: “Al is ie bezopen (vader was geheelonthouder) en een Mof, het is ook een mens.” “Mijn ome Dirk hebben ze zomaar doodgeschoten. We gaan.” En dat deden ze ook.

    • Merel Kan

      Hallo Frits, ik zie deze reactie nu pas, maar wat een verhaal, zeg. We zullen er voor de gemoedsrust maar vanuit gaan dat ‘de Mof’ zichzelf heeft kunnen redden:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *