Afscheid van een icoon – Rabo wordt beetje Robidus

We twijfelen een beetje of de naam zal beklijven… Robidus, Robidus, Robidus… Maar dat is dus een nieuwe naam op de Rabotoren (die wij dus waarschijnlijk gewoon Rabotoren blijven noemen – vooral omdat Rabo er voorlopig ook op blijft staan). Het heeft ons al veel moeite gekost om te schakelen van AH-toren naar Rabo, Robidus is waarschijnlijk een brug te ver. Zelfs onze spellingcontrole weigert het en maakt er Rubidus van (dat schijnt een vlindersoort te zijn).

Maar Robidus bestaat dus echt. Het bedrijf is gevestigd in de AH/RABO/Saen/Robidus-toren (Ankersmidplein 2, 1506 CK Zaandam). Het bedrijf doet iets in ‘sociale zekerheid’ (“De diensten van Robidus verlagen uw risico’s van verzuim en arbeidsongeschiktheid door optimale benutting van wettelijke regelingen en het sturen op inzetbaarheid”).

In december 2022 verliet de Rabo-bank de Saentower. Artikel gaat door onder foto (klik voor grotere versie).

2023 (De Orkaan)

Onder een slideshow van 10 dia’s vanaf 1970 (de bijzondere bouw vanaf de grond), de AH-toren (met de tijdelijke AH-supermarkt), de omschakeling naar Rabo-toren (na 25 jaar AH, in 1996 werd het logo verwijderd), de kerstster, toren by night en de laatste Robidus-wissel). Klik op de pijltjes.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Martijn de Jong

  Niet opgeven Orkaan! Blijf nieuwsgierig en onderzoekend!

 • Sam Huisman

  Haal de letters er vanaf. Het gebouw lijkt net een door vogels ondergescheten grafzerk, om daar ook nog verlichte reclame op te zetten is de buurt net een stap te ver.

  De hel verlichte lichtbak zorgt voor lichtvervuiling (ik word er ’s nachts wakker van als er een kier tussen de gordijnen zit). Het verbruikt stroom, terwijl dat onnodig is. Volgens kunnen de letters weg. En per direct uitgeschakeld worden.

  Rabobyebye!

 • Kev Bakker

  1. Wat is de status van de palen eigenlijk, onder onze AH-toren? Nu ik deze foto’s zie, zijn er twijfels ontstaan.
  2. Huisman, neem gewoon betere gordijnen. Je woont in een stad, of nie. Vraag Hong Kong of ze de verlichting uit willen zetten… Bovendien, het gebouw lijkt net. Nee. Eind jaren 80 was het in, om grote kantoorgebouwen van iets extra’s te voorzien. Om de saaiheid te verbloemen.
  3. Dus na 30+ jaar mag er zeker iets aan het uiterlijk veranderen. Daar waren toch ook plannen voor? Ik vernam, dat ze in de Zaanse stijl, wilden meegaan. Wellicht weet de Orkaan hier meer van? (Ik kan het niet vinden).
  4. Wanneer gaat er potverdrie iets met het Rustenburg 131 gebeuren? Het is kraakwaardig.

  *Einde Luilak*

 • Claudia Bruins

  Heel trots op het bedrijf waar ik inmiddels bijna 12 jaar werkzaam ben. Omdat Robidus de toren grotendeels domineert jaren lang, ben ik blij met deze onthulling 20 jarig bestaan van het bedrijf. Jammer dat andere mensen hier anders overdenken (maar dat is wel logisch ook als je vanuit een andere invalshoek naar de toren kijkt) Maar het feit dat we 20 jaar bestaan en al lange tijd de toren grotendeels met meerdere etages domineren, helemaal terecht in mijn optiek. Uiteraard zullen vele mensen het nog gaan benoemen als de Rabobank toren (tenzij het een jongere generatie betreft), maar wellicht dat dit over een aantallen jaren slijt en men het de Robidus toren noemt. Groetjes van een trotse Robidus medewerker

  • @Claudia: noem mij ouderwetsch; maar voor mij zal het altijd deAH toren blijven

  • Kev Bakker

   @Claudia

   Joh, laat me even wennen. AH-toren zit hier nog ingeworteld.
   Wellicht zou je de toren iets kunnen aan laten passen, als de naam verandert?

   Gewoon een suggestie hoor. Die vlekken op het gebouw, zijn inderdaad, best wel ouderwets.

   Verander je de naam naar iets woke, als Robikub, doe er dan ook iets mee. Zorg dat mensen de naam willen blijven onthouden. Zorg dan voor 9 paneeltjes aan alle zijden.

   Een naam op papier veranderen lukt niet. Zelfs niet met de keiharde Neon reclame van de Rabo, op het dak.
   Het is het AH gebouw, totdat er duidelijk iets anders is van gemaakt.

   @Rob. I got you man.

   Jij hebt er 12 jaar gewerkt. Claudia.

 • Rinke Timmerman

  Ach zolang de kerstster weer mag branden is het mij even wiens naam op de gevel prijkt. Dat is in de donkere dagen altijd zo gezellig als je aan komt en van ver de ster ziet branden.

 • Kick van der Horst

  Ja, als je met kerst de Kaaijkster ziet branden, weet je dat je bijna thuis bent.

  Een mooi baken in het donker.

  Heeft de AH/RABO/Robidus toren eigenlijk een officiële naam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *