Wie netjes met z’n plastic, oud papier of restafval naar de centrale container gaat, kan voor een dichte of volle bak terecht komen. En niet iedereen neemt zijn of haar afval weer mee terug naar huis.

Dat afval wordt dus gewoon naast de containers gezet. En volgens de ijzeren wet ‘afval trekt afval aan’ is de plek van de container binnen de kortste keren veranderd in een ouderwetse vuilnisbelt.

Gebeurt dat vaak? Ja!

In Assendelft zouden binnen één maand al vijf keer containers wegens storing buiten werking zijn geweest. Jos Kerkhoven van DZ stelde daar vorige week vragen over:

“bewoners proberen te grote en te volle vuilniszakken in de laadkleppen te proppen, waardoor deze verstopt raken. Ten gevolge hiervan zetten bewoners hun vuilniszakken naast de container in de openbare ruimte, waardoor kans op ongedierte aanzienlijk toeneemt en de openbare ruimte sterk vervuilt en verpaupert.”

De Orkaan ging zelf op onderzoek uit en concludeert: vijf keer per maand is niks! Wij fietsten met ons plastic afval langs drie plekken met containers en troffen vijf niet-werkende containers aan, nergens konden we ons plastic afval kwijt.

Het is geen kinderziekte maar een chronische kwaal. We hebben gechat met HVC en die gaan het oplossen.

Boven de container vanmorgen op Het Eiland in Zaandam, hieronder nogmaals dezelfde plek, een uur later (met extra zak naast de container). Ook de hondenpoepbak naast de container is volgepropt en hangt nu uit elkaar. (meer vuilnis onder de foto)

afvalbak plastic eiland jan 2020 orkaan 2

Volle plastic-container bij Rustenburg. Zak die er niet meer in kon (opening liep vast omdat container verstopt is) is aan de buitenkant opgehangen.

container rustenburg jan 2020 orkaanOp Rustenburg staat nog een twee (grote) container voor plastic. Die is bomvol maar mensen blijven er rotzooi ingooien die eruit valt en over de straat waait.

container 2 rustenburg jan 2020 orkaan

Nu met klep soort van dicht…

container 3 rustenburg jan 2020 orkaan

Doorgefietst naar Czaar Peterstraat, ook daar ging de klep niet meer open:

container czaar peterstraat jan 2020 orkaan

O ja, de papiercontainer is ook vol…

container papier czaar peterstraat jan 2020 orkaan

UPDATE 16.00 uur. Het Rustenbrug een paar uur later, de plek heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een vuilstortplaats. Aan de grote container zijn ook een paar zakken gehangen, de ruimte tussen de containers is volgebouwd en aan de rechterkant is een geïnspireerde inwoner bezig een grote kartonnen doos met afval neer te zetten.

container 4 rustenburg jan 2020 orkaan