De partijen PVV, VVD, CDA, POV en Lokaal Zaans dienen een agenda-initiatief in voor Zero Emissie Zones in de gemeente Zaanstad, met vragen aan fracties en het college. Vanaf 1 januari 2026 zal het gehele winkelgebied in Zaandam een Zero Emissie Zone (ZEZ) worden, waar enkel ‘schone’ vracht- en bestelauto’s worden toegelaten.

Voor Wormerveer en Krommenie is de aanvankelijke deadline van 2026 uitgesteld. Tot 2030 zullen bepaalde fossiele vracht- en bestelauto’s een overgangsregeling en vrijstellingen krijgen, waardoor enkele nog steeds zijn toegestaan. Niettemin zal vanaf 2030 alle stadslogistiek elektrisch (of op waterstof) worden uitgevoerd in binnensteden.

Onvrede

Volgens betrokken partijen heerst er onder ondernemers veel onvrede en onduidelijkheid over de invoeringsdatum van de ZEZ: financiële en economische problemen, tekort aan laadpalen en stroomnetcapaciteit, en de lange levertijd van elektrische voertuigen.

De initiatiefnemers vragen zich af waarom Zaanstad regionale koploper bij ZEZ-initiatieven is (“de enige gemeente boven het Noordzeekanaal die op dit moment concrete plannen heeft voor een ZEZ”). In het agenda-initiatief hebben de partijen vragen aan de fracties en het college. Een kleine greep uit de twaalf vragen:

  • Bent u bekend met de bovenstaande zorgen van de ondernemers? En wat vindt u ervan?
  • Hoe staat u tegenover de geplande gefaseerde invoering die het college nu voorstelt?
  • Hoe staat u tegenover een ontheffing voor bijvoorbeeld de marktondernemers en andere groepen die door de ZEZ in problemen komen?
  • Welke andere ideeën/suggesties hebben de fracties om de ZEZ draaglijker te maken voor ondernemers en inwoners?

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: initiatief en eerdere artikelen. Foto: De Orkaan.