AH Koog a/d Zaan: uitbreiding, vergunning & vragen

De AH-supermarkt van Vos onder het A8-viaduct in Koog a/d Zaan wil uitbreiden op het terrein tussen de winkel en de Lindenboomschool. De winkel wordt 600 m2 groter, het parkeerterrein wordt uitgebreid. De voetbalkooi wordt verplaatst.

De eerste plannen dateren al uit 2013. Toen werden panden langs de Raadhuisstraat gesloopt voor de uitbreiding.

Geheel volgens plan verloopt de vergunningsaanvraag niet. Op 8 februari publiceerde de gemeente onjuiste tekst over de omgevingsvergunning. Afgelopen week werd een rectificatie gepubliceerd: B&W hebben ‘het voornemen’ om een omgevingsvergunning te verlenen. Over de plannen kunnen tot 21 maart ‘zienswijzen’ worden ingediend.

Menno de Haas (ROSA) en Romkje Mathkor (GroenLinks) hebben vragen over de uitbreiding gesteld aan B&W. Ze willen weten hoe de uitbreiding is afgestemd met omwonenden. Volgens het college is dat gebeurd, maar volgens de vragenstellers is de klankbordgroep van omwonenden sinds 2016 niet meer bij elkaar gekomen (en is dan ook niet op de hoogte van de laatste plannen).

De nieuwe ontsluitingsweg kan tot onoverzichtelijke situaties leiden omdat deze vlak naast het viaduct en de bushalte komt, een “verslechtering van de verkeersveiligheid” aldus de partijen. Ook de route van het schoolplein van de Lindenboomschool wordt gevaarlijker omdat die “over het parkeerterrein komt te lopen”.

De verplaatsing van de voetbalkooi (“bedoeld voor gezond en veilig sporten”) kan geen genade vinden in de ogen van de vragenstellers. Het is lastig voor de Lindenboomschool, er wordt niet in de buitenlucht gesport en kinderen moeten ook nog een drukke weg oversteken.

De bestemming van het gebied tussen Albert Heijn en de Lindenboomschool is overigens ‘groen’ volgens GL en ROSA. Ze vragen zich dan ook af hoe het college dit op gaat lossen. Ook vragen ze zich af waarom het college de uitbreiding wil toestaan terwijl het in strijd is met de detailhandelsvisie van Zaanstad.

 

Deel dit artikel:

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *