Ruim 15 actievoerders vroegen aandacht voor de ‘Klimaatnoodtoestand’ met een actie voor het Stadhuis in Zaanstad. Ze doen dat elke eerste maandag van de maand, tegelijkertijd met het afgaan van het luchtalarm.

De eerste keer was in februari 2022. Sindsdien wordt elke maand actie gevoerd.

Met de actie wordt onder meer de aandacht gevraagd voor extreme droogte, zeespiegelstijging en het uitsterven van dieren, planten en insecten.

Onder de demonstranten was ook PvdD-raadslid Stella Pieterson. Ze is heel blij dat Rebellion hier elke maand komt om te protesteren. “omdat we veel te weinig doen voor het klimaat, ook in deze gemeente.” Actievoerder Tamara van Extinction Rebellion staat er al vanaf de eerste demonstratie:

“er steeds meer mensen die hier naartoe komen. Toen stonden we hier nog met z’n vieren. Door onze acties hebben we ook de gemeenteraad opgeroepen om de Klimaatcrisis uit te roepen. En dat is nu ook gebeurd. We laten ook zien aan de mensen die hier werken dat er animo voor is en dat mensen zich zorgen maken.”

Bij de actie waren ook sympathisanten uit Alkmaar aanwezig (‘Omas for Future’), zij gaan kijken of ze een soortgelijke actie in Alkmaar kunnen starten.

Door Rosalie de Mooij