Wij zijn er niet blij mee. Maar iemand op de afdeling Marketing het hoofdkantoor van de oer-Zaanse supermarkt Albert Heijn moet gedacht hebben dat het wel een goed idee was: “we noemen Duivekater voortaan Zoet witbrood“.

Daarmee wordt wel een 128-jarige traditie overboord gezet. Duivekater (eigenlijk: Deuvekater, ook wel Doivekater) is Zaans cultuurgoed. Het wordt ook wel in andere plaatsen in Noord-Holland boven het IJ gemaakt en gegeten, maar dat stamt nog uit de tijd dat Noord-Amsterdam meer Zaans was dan Amsterdams.

Op Wikipedia is leerzame informatie te vinden (dun gesneden 5 dagen oude Duivekater zou het lekkerst zijn), er is “In de Gecroonde Duyvekater” op de Zaanse Schans, Duivekater dient men te eten in december (of volgens anderen met Pasen), Jan Steen schilderde een Duivekater, en onlangs verscheen er zelfs een Zaans Duivekater-boek. (Zelf maken kan ook, hier een recept.)

Dat onze eigen Appie dit cultuurgoed (met 35% korting) als Zoet witbrood in de uitverkoop doet, raakt ons diep in het Zaanse hart.

duivekaterBakker Lex Brakenhoff van het Zaanse Duivekater-boek:

“Het is doodzonde dat een naam met zoveel historie als de duivekater door een echt Zaans bedrijf als Albert Heijn wordt verdreven uit de samenleving. Zaankanters zijn opgegroeid met de duivekater en hoever ze zich later ook van de Zaanstreek vandaan gevestigd hebben, de duivekater herinneren ze zich nog altijd.”

Op de Facebook-pagina van Je bent een Zaankanter als… heeft men geen goed woord over voor de actie van Albert Heijn: schande, bespottelijk, verraad… er wordt zelf opgeroepen tot een boycot.