Alle Zaanse schilderijen van Monet

Morgen krijgt het schilderij De Zaan en de Westerhem van Claude Monet een plek in het Zaans museum. In het voorjaar werd het schilderij voor een bedrag van bijna € 1,2 miljoen aangekocht bij een Amerikaanse kunsthandel. Het is de derde Monet die in een Nederlands museum hangt.

De Zaanse Monet is één van de drie Westerhem-schilderijen (het tegenwoordige Eiland) die Monet in 1871 schilderde.

Monet maakte van dezelfde plek nog een schilderij, dat zusterschilderij hangt in het Musée Marmottan Monet in Parijs (onder). Hij schilderde het waarschijnlijk van een steiger in de buurt van Hotel De Beurs waar hij verbleef.

Monet_1871_Voorzaan_parijs

Een derde schilderij van de Westerhem is in particuliere handen.

Monet_voorzaan_en_westerhem

De twee andere ‘Nederlandse’ Monets zijn in het bezit van het Van Gogh (Molens aan de Zaan, onder) en het Kröller-Müller Museum: het portret van mej. Guurtje van de Stadt. De familie Van de Stadt zat in de houthandel en behoorde tot de rijkere families in Zaandam. Het bijzondere is dat dit het enige portret van Monet uit zijn Zaanse periode was.

molens monet van gogh

Veel Zaanse Monets komen er niet op de markt. Vorig jaar werd er eentje, L’Embarcadère, voor een bedrag van € 12 miljoen verkocht door Sotheby’s. Het is een bijna-Zaanse Monet. Het lijkt erop dat Zaanse en Parijse elementen in het schilderij samenkomen.

L’Embarcadère

Een wel herkenbare Monet is gemaakt van een huis aan de Oostzijde dat nog steeds op dezelfde plek staan. Tijdens de Open Monumentendag was het voor het publiek te bezichtigen.

16-huizen-aan-de-achterzaan-2

Ook op een andere plek is Monet nog goed zichtbaar. Vlak bij de Beatrixbrug wordt namelijk het theehuis herbouwd dat hij destijds schilderde.

MonetTheehuis

Voor Zaankanters is ook het onderstaande beeld bekend: Het Blauwe Huis aan de Hogendijk. Dat huis werd vorig jaar geheel in oude blauwe luister hersteld. Het schilderij is in particuliere handen, we kennen het alleen van reproducties, hoe blauw het echt is weten we niet eens. Het huis (eigenlijk: de huizen) kent overigens een bewogen geschiedenis.

monet blauwe huis

Een selectie is te vinden bij Monet in Zaandam maar bij Wikipedia staan ze alle 25, en ook de Amsterdamse schilderijen, in totaal 42.

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *