In de afgelopen drie jaar zijn meerdere ambtenaren in gemeente Zaanstad berispt vanwege wangedrag en foute praktijken. Dat blijkt uit groot onderzoek van RTL Nieuws. In de periode 2020 – 2022 zijn in totaal 27 meldingen gedaan, die allemaal gegrond zijn verklaard. Zowel het aantal meldingen als het aantal sancties nam in de afgelopen drie jaar toe.

De gemeenten Oostzaan en Wormerland hebben aan RTL Nieuws laten weten dat zij in deze periode geen meldingen van integriteitsschendingen hebben ontvangen of behandeld.

De meldingen over ontoelaatbaar gedrag door ambtenaren in Zaanstad liegen er niet om: ongepaste uitlatingen, seksueel getinte opmerkingen, discrimineren, schreeuwen en schelden, dreigen met fysiek geweld, schijn van belangenverstrengeling, tegen de afspraken in nevenwerkzaamheden verrichten en het privégebruik van een bedrijfsauto*.

Gesprek en officiële waarschuwing

Ongepaste uitlatingen richting collega’s werd berispt met een gesprek, terwijl op een ongepaste uitlating op social media een officiële waarschuwing volgde. Ook een bedrijfsfeestje lijkt uit de hand te zijn gelopen. Er werden vier berispingen opgelegd voor drank- en drugsgebruik tijdens een bedrijfsfeestje. In totaal werd er acht keer een gesprek en twaalf keer een officiële waarschuwing uitgedeeld.

Schorsing en ontslag

Een ambtenaar die na een waarschuwing opnieuw een discriminerende opmerking over een collega maakte kwam er niet meer met een waarschuwing vanaf maar werd geschorst.

Van zes ambtenaren die op de vingers werden getikt resulteerde hun gedrag in het beëindigen van hun stage of contract. Het contract werd onder andere beëindigd omdat een collega om drugs werd gevraagd, verkeerde informatie werd verstrekte bij indiensttreding en wettelijke regels werden overtreden.

Meldpunt Integriteit

Zie of vermoed je dat een ambtenaar of een politiek ambtsdrager (burgemeester, wethouder, raadslid) van gemeente Zaanstad niet integer handelt? Dan kun je dat doorgeven via het meldpunt Integriteit. Het meldpunt beoordeelt de melding en als het nodig is vindt er verder onderzoek plaats. Meldingen kunnen gestuurd worden naar meldpuntintegriteit@zaanstad.nl.

* In mei van dit jaar schreven we dat burgemeester Hamming een naheffing voor onterecht gebruik van zijn dienstauto kreeg. Maar omdat de burgemeester formeel geen ambtenaar is en het aantal ritten dat hij onterecht maakte (niet privé maar voor nevenfuncties) meer dan twee was, moet het privé-gebruik van de bedrijfsauto uit het overzicht van RTL andere zaken betreffen.

Lees hier het hele onderzoek van RTL Nieuws.

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: RTL Nieuws, Foto: Orkaan