Ammoniak-uitstoot biomassacentrale: binnen de norm of ver erover?

Zaanstad publiceerde vrijdag een ronkend persbericht: “Onafhankelijk onderzoek: Uitstoot biomassacentrale binnen de norm.”

Al een dag later gooit Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (Mob) roet in het eten. De conclusie klopt volgens hem niet, de centrale stoot teveel ammoniak uit en moet meteen worden stilgelegd.

Op grond van deze analyse en het handhavingsverzoek van Vollenbroek heeft Jos Kerkhoven van DZ vragen aan B&W van Zaanstad gesteld.

Wat is er aan de hand?

Zaanstad stelt dat de uitstoot dik in orde is (onder de norm) op grond van twee rapporten, één onafhankelijk rapport van bureau Blauw (Wageningen) en eentje dat in opdracht van Bioforte (eigenaar van de biomassacentrale) is gedaan door het bureau ELM. Volgens de gemeente heeft dat ‘vergelijkbare’ metingen opgeleverd.

Dat laatste klopt niet helemaal. In het onderzoek van ELM is de ammoniak-uitstoot niet onderzocht, terwijl dat juist één van de te meten waarden was omdat die uitstoot onderdeel uitmaakt van de vergunning. Eén van de vragen van Kerkhoven gaat daar ook over: “Waarom heeft EML geen ammoniak gemeten.”

Ammoniak

Vollenbroek vraagt zich ook af waarom ELM geen ammoniak heeft gemeten, en stelt dat de metingen “ruim van te voren zijn aangekondigd”, dat er ook geen procesomstandigheden (belasting, oventemperatuur) worden gerapporteerd en dat niet bekend is wat er gestookt werd.

Het Blauw-rapport toont volgens Vollenbroek aan dat de ammoniak-uitstoot 16 maal zo groot is (106,8 kilo) als vergund (6 kilo). Maar dat het ‘binnen de norm blijven’ alleen gelukt is omdat er aan de normen van de omgevingsvergunning is getoetst en niet aan de strengere natuurvergunning. Kerkhoven wil ook weten hoe dat zit.

‘PR-film’

Het Blauw-onderzok rammelt ook volgens Vollenbroek: “dit rapport is dus niet compleet. De ammoniakmetingen zijn onjuist en dienen te worden herhaald bij vollast procesomstandigheden.”

Ten onrechte wordt in de “PR-film van de gemeente” volgens Vollenbroek door een handhaver gesteld “dat aan alle emissienormen wordt voldaan.”

Bekijk het filmpje hier zelf:

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *