Het is de laatste Nederlandse AMX-bergingstank! En gisteren arriveerde hij per dieplader van Joh. Schol op het Hembrugterrein bij de Stichting Mobiele Artillerie (SMA), waar hij liefdevol zal worden opgelapt, gepoetst en gepamperd totdat hij weer fier rondrijdt.

Helaas is het waarschijnlijk ook het laatste voertuig dat de langstzittende gebruiker van het terrein hier mocht ontvangen. De stichting is niet langer welkom in de Zaanstreek. Na de film van een minuut loopt de – ietwat verdrietige – tekst verder.

De SMA houdt zich bezig met het presenteren, restaureren en onderhouden van mobiel militair erfgoed. Restauratie en onderhoud vindt plaats op het Hembrugterrein, maar dit stopt binnenkort. Ze moeten weg. ‘Creatieve industrie’ heeft de voorkeur, waarbij ‘creatieve’ het toverwoord is.

Ondanks dat het vrij ambachtelijk, ondernemend en creatief is dat de stichting een inkomen weet te genereren uit het oplappen, behouden en weer laten rondrijden van voertuigen die doorgaans ouder dan 70 jaar zijn, wordt dat niet herkend. De ‘procesmanager’ van het Hembrugterrein raadt aan een deurtje verder te gaan en:

‘… voor alternatieven naar de bredere regio Amsterdam/Noord-Holland te kijken.’