AMX-bergingstank naar Stichting Mobiele Artillerie (filmpje)

Het is de laatste Nederlandse AMX-bergingstank! En gisteren arriveerde hij per dieplader van Joh. Schol op het Hembrugterrein bij de Stichting Mobiele Artillerie (SMA), waar hij liefdevol zal worden opgelapt, gepoetst en gepamperd totdat hij weer fier rondrijdt.

Helaas is het waarschijnlijk ook het laatste voertuig dat de langstzittende gebruiker van het terrein hier mocht ontvangen. De stichting is niet langer welkom in de Zaanstreek. Na de film van een minuut loopt de – ietwat verdrietige – tekst verder.

De SMA houdt zich bezig met het presenteren, restaureren en onderhouden van mobiel militair erfgoed. Restauratie en onderhoud vindt plaats op het Hembrugterrein, maar dit stopt binnenkort. Ze moeten weg. ‘Creatieve industrie’ heeft de voorkeur, waarbij ‘creatieve’ het toverwoord is.

Ondanks dat het vrij ambachtelijk, ondernemend en creatief is dat de stichting een inkomen weet te genereren uit het oplappen, behouden en weer laten rondrijden van voertuigen die doorgaans ouder dan 70 jaar zijn, wordt dat niet herkend. De ‘procesmanager’ van het Hembrugterrein raadt aan een deurtje verder te gaan en:

‘… voor alternatieven naar de bredere regio Amsterdam/Noord-Holland te kijken.’

Deel dit artikel:

7 reacties op AMX-bergingstank naar Stichting Mobiele Artillerie (filmpje)

 1. durk schreef:

  Zaanstad op zijn smalst……….
  en langst…….

 2. Erik schreef:

  We willen ook allemaal wonen. Ook woningen voor onze kinderen. En of dit soort activiteiten passen in een woonomgeving is maar de vraag.

 3. Jaap schreef:

  Ze babbelen wat af die z.g.procesmanagers maar een beetje voeling met het Hembrugterrein daar hebben die gasten geen last van.
  Creatieve industrie, zal me wat zijn, gaan ze zeker nog weer zo’n raar vuurtorentje maken.

 4. Kees-Jan Kindt schreef:

  Wat jammer. Een stichting als deze past toch goed op deze plek.
  Is het voor de beslissers misschien nog mogelijk om dit “afscheid” te heroverwegen.

 5. Jan Franken schreef:

  Probeer die AMX te behouden, ik heb zo één met plezier bestuurd en bergingen uitgevoerd. Limburgse Jager Jan Franken 66/4

 6. Riny Jehoel schreef:

  Ik was Gele Rijder in 1980 en was berger op de AMX.Ik heb er met plezier in gereden.Groetjes.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *