Andere Tijden vanavond: Stichting 40-45

‘Vijanden van vlees en bloed vernietigen is een eitje vergeleken bij het onschadelijk maken van de vijanden in je hoofd.’

Woorden van gelijke strekking werden ooit gesproken door een wijsgeer waarvan wij de naam niet meer weten (slechte journalistiek, wij weten…).   

Oud-verzetsmensen, tweede generatie slachtoffers, vervolgingsslachtoffers en burger-oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog kunnen terecht bij 40-45. Helaas blijkt de stichting, 70 jaar na oprichting nog altijd niet overbodig.

Vanavond zendt de NPO2 om 21.20 uur hierover een documentaire van Andere Tijden uit.

De Stichting werd mede opgericht door Zaandammer Jaap Buijs in november 1944 en zou oorspronkelijk 40-44 heten. De oprichters gingen ervan uit dat de oorlog in dat jaar tot een eind zou komen. Ook Zaankanters Walraven van Hall en Hanneke Eikema stonden aan de wieg van het centrum dat ooit als motto had: ‘wij zorgen voor de jouwen’.

Hanneke Eikema
Hanneke was verzetsstrijder, de persoonlijke koerier van Walraven van Hall en de dochter van dominee Jan Eikema (van de Bullekerk), die ook in het verzet zat. Voor hem werd dit Sinterklaasgedicht geschreven (misschien door Hanneke).

Jaap Buijs
Was een Zaanse verzetsstrijder die zich landelijk verdienstelijk maakte. Hij werkte nauw samen met Walraven van Hall en, nadat hij gearresteerd was tijdens een vergadering van Stichting 40-45, maakt hij diens laatste momenten mee. Buijs blijft na de dood van Walraven altijd klaarstaan voor zijn familie.

Walraven van Hall
Over Walraven –de bankier van het verzet- is inmiddels gelukkig een hoop geschreven. Het boek van Erik Schaap wordt momenteel gebruikt als bron van informatie bij het maken over een film over zijn leven. De Stichting Monumenten Spreken maakte deze minidocumentaire over het verhaal achter ‘Dikke Bertha’ in het Verzetsplantsoen en het leven en de dood van Van Hall.

Hier vind je meer informatie over Jaap Buijs
Hier over Hanneke Eikema 
En hier over Walraven van Hall 

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *