Anno-Orkaan-bingo #14: St. Jozefschool, electriciteitswerken, Mallegatsluis (1914, 1915, 1916)

Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.

Op onze fietstochten door de Zaanstreek spotten we er al heel wat, van 1620 tot 2015. En lezers zonden ook veel tips en foto’s in. .

Vandaag de St. Jozefschool aan de Marktstraat in Wormerveer (1914), het gemeentelijk electriciteitsbedrijf bij de Wilhelminasluis (1915) en het huisje bij Mallegatsluis in Zaandam (1916).

Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er zo’n 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu ruim 80 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.

400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).

Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Honig Breethuis, Het Wapen van Friesland, de Kogerkerk en rijstpellerij Hollandia hebben alle drie twee anno’s. Molen het Pink heeft er zelfs drie.

Hier alle Anno’s. En bekijk hier de Anno-Bingokaart.

Marktstraat, Wormerveer

Op de gevel van de voormalige St. Jozefschool aan de Marktstraat in Wormerveer staat 1914 (boven), later werd het de Bisschop Romeroschool en De Toermalijn.

Oostkade Wilhelminasluis, Zaandam

Het elektriciteitsbedrijf bij de Wilhelminasluis (1915)

Foto’s Bert Versteeg

Mallegatsluis, Zaandam

Het huisje bij de Mallegatsluis in Zaandam aan de Westzijde op de grens met Koog is van 1916 (foto Bert Versteeg).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *