Anno-Orkaan-bingo #15: Klaas Katerbuurt, Fabriek, Polderhuis (1919, 1921, 1925)

Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.

Op onze fietstochten door de Zaanstreek spotten we er al heel wat, van 1620 tot 2015. En lezers zonden ook veel tips en foto’s in. .

Vandaag de Klaas Katerbuurt (1919) en de Fabriek (1921) en Zaandam en het Polderhuis in Oostzaan (1925)

Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er zo’n 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu ruim 80 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.

400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).

Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Honig Breethuis, Het Wapen van Friesland, de Kogerkerk en rijstpellerij Hollandia hebben alle drie twee anno’s. Molen het Pink heeft er zelfs drie.

Hier alle Anno’s. En bekijk hier de Anno-Bingokaart.

Klaas Katerbuurt, Zaandam

In 1919 werd de Klaas Katerstraat in Zaandam door woningbouwvereniging Patrimonium gebouwd. De buurt wordt ook wel de Talmabuurt genoemd en was één van de eerste sociale woningbouwwijken in Zaandam. De bouw wordt gekenmerkt door mooie details bij de huizen.

Foto: Bert Versteeg
Foto: Bert Versteeg

De Fabriek, Zaandam

De Fabriek, nu filmtheater en café restaurant was ooit een echter fabriek en stamt uit 1921.

Foto Bert Versteeg
Foto Bert Versteeg

Polderhuis, Oostzaan

Gebouwd in 1925 en ooit ook in onze Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *