Anno-Orkaan-bingo #8: Marktstraat, Pauw, Oostkade

Anno – kort voor ‘Anno Domini’ – betekent het ‘jaar des Heeren’ en duidt over het algemeen het bouwjaar van een pand aan.

Op onze fietstochten door de Zaanstreek spotten we er al heel wat, van 1625 tot 2015. Vandaag Marktstraat Wormerveer (1899), de Pauw / Twentsche Bank in Zaandam (1900) en Zuiddijk/Oostkade in Zaandam (1903).

Maar misschien zijn er wel nog oudere en/of nieuwere. In dat geval zouden er zo’n 400 mogelijke anno’s zijn. We hebben nu ruim 50 exemplaren. Ook een jaar op en Zaanse gevel gezien? Stuur ons een mail, zet het hieronder in de reacties of deel het via onze sociale media.

400 zal lastig worden, maar bij 250 gaan we het vieren (langsfietsen?).

Kloppen die jaartallen wel? Dat weten we niet. We zoeken alleen een ‘anno’-bord, steen of iets dergelijks op de gevel. Is die aangebracht bij de bouw? Dat is niet altijd zo. Soms klopt het zeker niet – de Bullekerk heeft een 1680-steen (en achter eentje uit 1711) maar dateert uit 1640. De Walvis is zeker niet in 1717 op de Zaanse Schans gebouwd (maar in 1966). Het Honig Breethuis, Het Wapen van Friesland en rijstpellerij Hollandia hebben alle drie twee anno’s.

Marktstraat Wormerveer

Aan de Marktstraat in Wormerveer werd rond 1900 fors gebouwd, hier nr. 5 met gevelsteen Anno 1899.

de Pauw / Twentsche Bank

Gebouwd door houthandelaar Pieter Pauw, later Twentsche Bank, ABN Amro en nu verbouwd tot appartementen. Lees alles over het pand bij de Geveltoerist.

Foto Bert Versteeg

Zuiddijk/Oostkade

Boven en onder de foto van Zuiddijk 6a in Zaandam.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *