Anton de Kombrug van saaigrijs naar kleurrijk

De Anton de Kombrug in Zaandam heeft een metamorfose ondergaan. Van een saaigrijs gevaarte naar een kleurrijk icoon.

De brug over de Gouw is vernoemd naar de Surinaamse vrijheidsstrijder Anton de Kom (1898-1945). Elk jaar is hier de Zaanse Keti Koti-viering.

In de raad van Zaanstad is een motie aangenomen om de Anton de Kombrug en het viaduct onder de brug een ‘historisch-artistieke upgrade’ te geven. Een team onder leiding van Olivier Rijcken, Orlando Hellings en Sjors Knol is al een week bezig met het schilderwerk.

Vorig weekend namen we al een kijkje (video onder). Rens Kamminga fietste gister langs en maakte foto’s van de metamorfose (boven en onder). Hij was niet de enige, ook Twitteraar Harmen maakte deze foto.

De naam is in koeienletters op de zijkant gezet, op de dragers van de brug zijn de silhouetten aangebracht van Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius, St. Maarten en Suriname.

Deel dit artikel:

7 reacties op Anton de Kombrug van saaigrijs naar kleurrijk

 1. Rens Kamminga schreef:

  Bij nader inzien hebben we nog veel meer van dit soort saaie grijze wanden in de Zaanstreek, als ze allemaal op zo’n zelfde manier een opknapbeurt krijgen ziet de omgeving er meteen een stuk fleuriger uit. Groot compliment voor de mannen (vrouwen niet gezien) die dit kunststukje hebben vervaardigd. Ga zo door! Ik word er blij van. 👍 👍 👍

 2. Sonja Puhl Diehle schreef:

  En de weg onder de brug door is een mooi fietspad geworden.

 3. Rik Romijn schreef:

  Vakwerk! Lekker fleurig 👍

  • Bra Sor schreef:

   Ik zie graag dat de kaart van Suriname een rode achtergrond krijgt. turquoise zou juist bij de kaaopverdische kaart passen

 4. Jan Vredenburg schreef:

  Staat inmiddels ook op de website van de Zaansekunstwerken.

  https://www.zaansekunstwerken.eu/

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.