Antwoord Zaans Hoogtepunt 13 *Tromgeroffel* (Filmpje)

Gisteren plaatsten wij het dertiende filmpje van hoog niveau van een Zaans hoogtepunt met de vraag waar het was. Het juiste antwoord kwam vrij snel: het ging om het gezegende dak van Zaandam: De toren van de Westzijderkerk, het tegenwoordige Cultureel Centrum Bullekerk!

Meerdere mensen wisten te melden dat we vanaf deze gezegende plek gefilmd hadden. Dat kon dankzij Niels Busch die bereid was ons voor te gaan. Hoogtepuntdeskundige Bert Versteeg kwam weer met extra informatie (zie onder het filmpje).

Bert:

De Westzijderkerk zoals de kerk officieel was een Nederlands Hervormde kerk en is gebouwd tussen 1637 en 1640 op de resten van een Spaanse schans. Zaandam bestond in die tijd uit twee dorpen , West- en Oostzaandam. De Westzaandammers gingen aanvankelijk naar de Oostzijderkerk maar na oneinigheid over de aanstelling van een nieuwe predikant besloten zij een eigen kerk te bouwen.

De naam Bullekerk is afkomstig van een bizarre gebeurtenis. Op 29 augustus 1647 werd boer Jacob Eg aangevallen door zijn stier, zijn hoogzwangere vrouw Trijn probeerde haar man te hulp te schieten en werd daarbij op de hoorns genomen waarbij haar baarmoeder werd opengereten en haar kind Jacob werd geboren. De boer en de boerin hebben het voorval niet overleefd en het kind stierf negen maanden later. Dit voorval staat bekend als Stier`s Wreedheid en een beeld op het plein voor de kerk herinnert hier nog aan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *