Appartementen op Cultuurhuis?

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om maximaal 50 appartementen voor studenten bovenop het nieuwe cultuurhuis bij het station te bouwen.

Omdat dit nog onderzocht moet worden, is de bijeenkomst die met raadsleden over de (eventuele) bouw van het Cultuurhuis in oktober zou plaatsvinden uitgesteld naar eind november.

Begin volgend jaar moet het voorlopig ontwerp van het Cultuurcluster met daar bovenop eventueel woningen zijn afgerond.

Daarop zou bekend moeten worden of er een consortium is dat het Cultuurhuis voor de afgesproken prijs (± €30 miljoen) wil bouwen. Echt terug kan de gemeente niet. De NS heeft afgedwongen dat er een publiekstrekker op dit NS-terrein komt. Niet-bouwen gaat een mega-claim voor de gemeente opleveren.

Studentenappartementen zouden volgens het college voor ‘reuring’ rondom het station moeten zorgen. Maar de voorlopige conclusie is dat het financieel erg lastig is om de appartementen te realiseren.

In het plan van het Cultuurcluster was er al een ‘dakdorp’ als mogelijkheid ingetekend:

“Een dorpje op dak zou een prachtige toevoeging kunnen zijn. Huisvesting (voor jongeren) in de vorm van kleine houten huisjes, die een aantal kleine units met een gemeenschappelijke woonkeuken bevatten, gesitueerd rond een dakplein.”

dakdorp

In een andere variant blijft de doosvorm intact, een “hofvariant” volgens de architect die tweelaagse wooneenheden (wellicht juist voor ouderen) mogelijk acht.

dakhof

Inmiddels is er door de gemeente ook een extern adviesbureau aangesteld: 4advies, die

“de instellingen kan ‘bijstaan’ bij enerzijds het ontwerpproces en anderzijds bij de begeleiding en advisering voor de opzet van het organisatiemodel. (…) Tevens dient dit bureau de discussie met de architect te voeren namens de instellingen.”

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Typo

  Foudje nog: Studentenappartementen ‘zousden’ volgens het college

 • Mulder

  Reuring in de omgeving? Investeren : sportschool , kroeg, broodjestent, grandcafe,soos enz. Alleen bij 550 studenten rendabel.
  Een seniorencomplex met welgestelde ouderen ( zijn die in Zaandam?)met daktuin . Prijs indicatie 450k . In niet realistisch. Dus toren met 200 sociale woningbouw met huursubsidie , dan komt er reuring!
  Advies : maak een gebouw van 15 miljoen.Dat is goed te doen.

 • De Orkaan

  We hebben er keurig “zouden” van gemaakt. Dank.

 • Marijtje Hopman

  Publiekstrekker? Mij trekken ze er niet mee. Ik voorzie een financieel fiasco.
  Ikzelf zal mij nog meer op Amsterdam gaan richten.

 • Aart Molenaar

  Een congrescentrum anex goede horeca is een publiekstrekker van de 1e orde!
  Hetdaar aan gekoppelde verdienmodel levert veel extra inkomen voor de stad .
  Een cultuurpaleis kost de gemeente tonnen per jaar aan extra subsidies.

  Tijd voor een college met zakelijk inzicht ipv hobby plannetjes.

 • Jan de Bruin

  met het onderzoek naar huisvesting boven het Cultuurcluster lijkt het erop dat de coalitie zich begint te realiseren
  dat voor een commercieel verdienmodel gekozen moet worden voor de locatie Figaro.
  Een verstandige kanteling van de coalitie die zich eindelijk de zorgen van de oppositie voor een dreigend financieel fiasco inzake de realisatie van een overbodig Cultuurcluster beginnen aan te trekken. Tel daarbij op dat binnen niet
  al te lange tijd het referendum zal worden aangemeld en de Zaanse bevolking de gelegenheid zal krijgen om overbodige geldverkwisting aan de kaak zal stellen. Dat er opnieuw een duur onderzoeksbureau in de arm is genomen zal alleen maar meer kritiek opleveren op de realisatie van een gouden kooi voor drie culturele instellingen die in de grond van de zaak geen herhuisvesting behoeven. Zij zijn onder subsidiedwang ver de streep getrokken hetgeen geen hoogstandje is van democratisch handelen. De genoemde ‘megaclaim’ kan rustig overtrokken genoemd worden. Slechts de overname van 2/3 van de grond op locatie figaro moet tegen een marktconforme prijs van NS Poort worden overgenomen omdat de andere 1/3 al in het bezit is van de Gemmente Zaanstad. Het zal hoogstens enkele miljoenen kosten waarbij de weg vrij gemaakt kan worden voor de gezochte uitbreiding van het tegenover liggende INNTEL dat daar mooi 25 MONETKAMERS kan inrichten. Laat Filmhuis De Fabriek, De Muziekschool en De Bieb in hun bestaande locatie blijven en zoek voor De Flux een alternatief. Zorg voor spreiding van cultuur over de gehele Zaanstreek en voorkom verkwisiting van gemeenschapsgeld! Steun het referendum op http://WWW.KULYUURKLUTSER.NL

  • Erwin

   Uitverkochte zalen, geweldig publieksbereik, goede ligging. Tivoli/vredenburg is ondanks wat opstartpuntjes een prachtige kroon geworden voor de culturele sector.
   Wat helaas niet vermeld wordt is dat men op termijn de kosten er echt wel uit terug gaat verdienen. Alleen het is in dit geval niet meer dan logisch dat dit een paar jaar langer gaat duren. Dit door factoren die niemand bij de realisatieplannen (start 15 jaar geleden) uberhaupt had kunnen voorzien.
   Het CC in Zaanstad kost veel minder geld in verhouding. Het gebruikersvolume in vergelijking tot Tivol/vredenburg is echter vele malen hoger. Dit geeft al aan dat we met gerust hart het CC hier kunnen verwelkomen. In een nader perspectief lage kosten, mooi ontwerp, aantrekkingskracht en reuring.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *