De eerste helft van april 2024 was warmer en tweede helft kouder dan normaal, maar april was vooral somber en nat.

Door Hessel Kraaij

Wat de temperatuur betreft was april 2024 een maand met twee gezichten. De eerste helft van de maand was recordwarm met een gemiddelde temperatuur van 12,9 graden. Op 6 april noteerden we de eerste warme dag met een maximum van 24,3 graden. In 2019 kwam de eerste warme dag op 7 april. Maar de tweede helft van april toonde een heel ander beeld. Op elf dagen bleef de maximum temperatuur ver onder de 10 graden, zodat deze periode niet verder kwam dan een gemiddelde temperatuur van 8,9 graden. Daarmee kwam over de hele maand genomen de gemiddelde temperatuur uit om 10,8 graden tegen normaal 9,9 graden.

Normaal gesproken is april de voorjaarsmaand met de minste regen. Dat was dit jaar wel anders. Op het weerstation Zaandam-Peldersveld viel nog net geen 100 mm, maar met een neerslagsom van 99,1 mm was het wel de natste aprilmaand sinds de waarnemingen. Het normale gemiddelde voor deze maand is 42,8 mm.

Ook qua zonneschijn bleef deze aprilmaand achter op het langjarig gemiddelde van 200 zonuren. Dit jaar kwamen we niet verder dan 175 zonnige uren.


Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op ‘weerstation Zaandam-Peldersveld’. Hij schrijft daar maandelijks over op zijn weblog. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier – maandelijks over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken.

Boven de temperatuur van de afgelopen 12 maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. April was dus iets warmer dan gemiddeld de afgelopen jaren.

Onder de gemiddelde neerslag – ook vergeleken met het gemiddelde sinds 2004. April was dus extreem nat.

Data: Hessel Kraaij / grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto boven: Koningsdag in Veldpark – wel nat, niet somber (Bas Sommeijer).