Ar-Rahma moskee Saendelft gepland aan Rode Ring

Stichting Kleurrijk Saendelft wil een moskee aan de Rode Ring in Saendelft. De Stichting is sinds 2013 volop bezig met fondsenwerving en praat ook al een jaar met de gemeente over de locatie.

In april 2014 heeft gemeente Zaanstad Kleurrijk Saendelft een document verstrekt waarin grond in Saendelft “te verkopen” wordt aangeboden. Volgens de gemeente is er echter geen koopcontract.

De motor achter de plannen voor een moskee is de Stichting Kleurrijk Saendelft. De stichting is opgericht om de “sociale controle in de wijk” te versterken waarbij men zich “in eerste instantie op de jongsten in de categorie vanaf 7 jaar en ouder” richt: huiswerkbegeleiding, vakantieschool en sportactiviteiten.

Maar de hoofdactiviteit van de stichting is de laatste jaren het vestigen van een nieuwe moskee in Saendelft. Zo organiseerde men een Ladies Only High Tea op zondag 15 februari in Amsterdam Osdorp waarbij “de opbrengst ten behoeve kwam van de bouw van Moskee Ar-rahma.” Ook in 2013 en 2014 zijn bijeenkomsten georganiseerd waarop geld voor de nieuwe moskee is ingezameld.

Een plek heeft men ook al: aan de rand van Saendelft. Hieronder de omslagfoto van de Facebook-pagina van Ar-rahma met uitzicht op Saendelft.

moskee_plan

arrahma_earth april 2014De plannen bestaan niet alleen op papier. Op haar Facebook pagina meldt de moskee op 7 april 2014 dat men een plek op het oog heeft in Saendelft bij de Rode Ring en het Binnendelftpad (rechts): ARRAHMA? insahalla!! is erop getekend (als God het wil). Ar Rahma betekent barmhartigheid, er zijn meer moskeeën die zo heten.

In april 2014 gaat Kleurrijk ook met de gemeente in gesprek. De woordvoerder van Wethouder Rita Visscher die het dossier nu onder haar hoede heeft: “Er zijn gesprekken met de Stichting Kleurrijk over hun plannen voor een multiculturele accommodatie in Assendelft. Ongeveer een jaar geleden hebben zij aangegeven dat ze een grotere ruimte zoeken voor hun activiteiten (nu in OBS De Delta).”

Dat het een “multiculturele accommodatie” is, lijkt niet geheel in overeenstemming met de waarheid. Het is een moskee, de mededelingen en afbeeldingen op de Facebook-pagina van de moskee laten daar geen misverstanden over bestaan.

De moskee lijkt vooral bedoeld voor de Marokkaanse gemeenschap. De Zaanstreek kent al diverse Turkse moskeeën maar slechts één Marokkaanse, de Sounnat-moskee in Koog a/d Zaan. Met deze moskee onderhoudt Ar-rahma ook contacten.

Hieronder een artist impression van het nieuwe gebouw, te vinden op de Facebook pagina van de Ar-rahma moskee.

ar-rahma

Op Facebook-pagina van de Stichting Kleurrijk Saendelft staat diezelfde Ar-rahma moskee, maar wel met een ander opschrift.

kleurrijk

De stichting was geïnteresseerd in grond op de Forbostrook en wilde dat van de gemeente kopen. Zaanstad gaat bij de contacten voortvarend te werk. Stichting Kleurrijk Saendelft krijgt een plan van het desbetreffende gebied van de gemeente met daarop de tekst “Te verkopen aan Stichting Kleurrijk de volle eigendom van een gedeelte van perceel N 1311 met een grootte van ongeveer 1000 m2.” Gedateerd: 24 april 2014.

Dat is een serieuze aanbieding, geen optie of een voorstel maar “te verkopen”. B. Boswijk is een medewerker van de gemeente. De gemeente zegt dit document inderdaad aan de stichting te hebben verstrekt. Welke juridische consequenties de “te verkopen” passage heeft, wordt nog uitgezocht.

kadaster moskee

De woordvoerder van Rita Visscher: “De stichting liet toen weten dat het aankopen van deze grond financieel niet haalbaar was. Daarna hebben zij gevraagd naar de mogelijkheden van uitgifte van grond in de vorm van erfpacht. Er is op dit moment geen erfpachtovereenkomst gesloten en ook geen vergunningsaanvraag ingediend.”

Maar de tekst is duidelijk, op het moment dat er geld beschikbaar is, lijkt bouw van de moskee weinig in de weg te staan. Die fondsenwerving is in volle gang. De moskee heeft professionele fondsenwervers in de arm genomen die eerder tonnen voor andere moskeeën binnenhaalden.

Volgens de gemeente is het aanbod “niet meer opportuun” aangezien de aanvraag voor een multicultureel centrum was en niet voor een moskee. Dat staat overigens niet op het document.

De gemeente is nog steeds in gesprek met Stichting Kleurrijk Saendelft. Vorige week is er nog overleg geweest tussen wethouder Rita Visscher en vertegenwoordigers van de Stichting. De gemeente benadrukt dat er thans “geen subsidie-relatie” met de Stichting is. Die is er in het verleden wel geweest toen er scholingsactiviteiten in Buurtcentrum de Kaaik werden uitgevoerd.

Contact maken met Kleurrijk Saendelft is lastig. Op de website staat een niet-bestaand telefoonnummer en een niet werkend e-mail-adres. Wie er in het bestuur zitten is niet te zien en ook jaarverslagen ontbreken.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Roel

  waarom zijn de buurt bewoners hier niet in gekend!lijkt me wel netjes. en hoe word het pand betaald. als dit geld uit buitenland komt zou dit eerst getoetst moeten worden. of er geen malafide partijen achter zitten.een cultureel centrum zou beter zijn iedereen zo hier ook gebruik van kunnen maken.

 • De Orkaan

  Zie ook De Orkaan vandaag (13/3) waar we onthullen wie één van de fondsenverwervers is.

 • Sam

  Jammer dat men meteen dit project negatief afschildert. In Krommenie is al jaren een Turkse moskee, nog nooit incidenten of overlast plaatsgevonden. Net als de moskee in Zaandijk. Nooit problemen geweest. Als een groep mensen dit graag willen, niet alleen voor gebed, maar ook voor huiswerk, activiteiten voor vrouwen en kinderen, wat is daar dan mis mee? De meesten die graag een eigen gebedsruimte willen, leven al tientallen jaren in de Zaanstreek. Die gaan zich niet zomaar ineens opblazen ofzo. En er gaat ook geen belastinggeld naar toe! Ik zou me als Assendelver eerder druk maken wat de gemeente met ons geld doet..

  • Ferry

   Beetje naïef Sam, ik zie op verschillende plekken je reacties staan en daaruit blijkt dat je een voorstander bent van de plannen.
   Let wel, er is een groot verschil tussen de Turkse en Marokkaanse medebewoners en de beleving van het geloof.
   Maar bovenal is de manier waarop e.e.a. is en wordt aangepakt al vanaf het begin verkeerd. Transparanti ontbreekt, direct betrokkenen zoals bewoners moeten de plannen vanuit de pers en internet vernemen, onduidelijkheid omtrend de status van de plannen…. gemeente zegt het een, stichting kleurrijk Assendedelft beweert het ander.
   En kon je nou vertrouwen op een goed, degelijk en betrouwbaar bestuur …. Maar ook dat is er niet, derhalve ben je als bewoner van de wijk of Zaanstad een beetje aan de goeden over geleverd.Wethouder Rita profileerd zich op haar Twitter en facebook ook als een liefhebber van Moskeën, dus dat vermoed ook niet veel goeds…..
   Er valt van alles over te zeggen, een mooie nieuwe moskee bouwen, prima, maar doe dat dan tegenover het huis van Rita, kan zij er iedere dag van genieten en proeven van die heerlijke koekjes. En geef het stuk op de Forbostrook aan alle bewoners van Assendelft in de vorm van een plek voor culturele activiteiten. Er zijn inmiddels meer Moskeën dan theaters in Zaanstad!

   • Mooie reactie Ferry!
    Inmiddels zijn de Wethouders Verschuren (cda natuurlijk), Vissers-Koopman (zog) en onvermijdelijk Drs Dennis D.Straat (bestemmingsplannen) betrokken bij deze zaak. In een later stadium zal buurt Faber met handhaving betrokken worden.
    feitelijk is de enige op dit moment met schone handen Olthof (PvdA)
    Het college van Zaanstad heeft om hulp verzocht aan Den Haag die volgens de geldende regels moet gaan adviseren.
    Op ons verzoek wordt er een bibob onderzoek gedaan naar het bestuur van de stichting.

 • saendelver

  Ik herinner me dat er in 2012 veel commotie is geweest over vermeende grond vervuiling van het terrein waar de noodschool heeft gestaan aan de Omweg. Dat is uiteindelijk stil geworden ik vermoed omdat de school daar toch weg ging, maar zou misschien weer aan de orde kunnen zijn bij nieuwbouw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *