Asbest gevonden in Czaar Peterplantsoen

Bij proefboringen in het Czaar Peterplantsoen in de Russische Buurt in Zaandam is asbest aangetroffen.

Het deel van het plantsoen waar de asbest is gevonden, is sinds vorige week afgezet met hekken.

Volgens de GGD is afsluiting van het verontreinigde gebied voorlopig voldoende. Het ontstaan van gezondheidsklachten, als gevolg van mogelijke blootstelling in het verleden, is uiterst klein volgens de GGD.

In het proefgat dat geboord is in het plantsoen (nr. 203) zijn asbesthoudende plaatjes gevonden. Ook de grond uit het proefgat bevatte asbest.

czaar peterplantsoen

In het afgezette terreindeel wordt binnenkort een nader asbestonderzoek uitgevoerd. Om de aanwezigheid van asbest volledig uit te sluiten, wordt ook in de rest van het plantsoen een verkennend asbestonderzoek uitgevoerd.

Zowel het onderzoek in het afgezette deel als het verkennend bodemonderzoek in de rest zal plaatsvinden in januari. Het volledige rapport komt eind januari online beschikbaar.

De boven- en ondergrond van het plantsoen zijn daarnaast licht verontreinigd met verbrandingsresten (PAK) en zware metalen. Voor deze stoffen is geen sprake van risico’s bij het huidige gebruik volgens de gemeente.

Deel dit artikel:

3 reacties op Asbest gevonden in Czaar Peterplantsoen

  1. Jelly schreef:

    Worden deze proefboringen overal in Zaanstad gedaan, of was er een reden voor om in het Tsaar Peterplantsoen naar asbest te gaan zoeken?

  2. De Orkaan schreef:

    Ze worden op meerdere plaatsen in Zaanstad gedaan volgens de gemeente.

  3. Bas schreef:

    En ons wordt vertelt dat al het asbest vóór 2024 verwijderd is. Ik ben bang dat er nog heel veel asbestonderzoek nodig is voordat Nederland eindelijk asbest vrij is.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.