KRO Reporter en NRC Handelsblad deden onderzoek naar hoeveel gemeenten betaalden voor de asielopvang binnen hun gemeentegrenzen.

In Zaanstad zijn de boten twee tot drie keer zo duur als de normbedragen die het COA hanteert.

In Zaanstad blijkt VVD-prominent Cor van Zadelhoff sinds vorig jaar samen met hospitality-ondernemer’ Marten Dresen 600 opvangplekken in Zaandam aan het COA te verhuren. Daarvoor toucheren de ondernemers circa 2,5 miljoen euro per jaar volgens KRO en NRC.

Het gaat om de opvang in de detentieboten aan de Isaac Baarthaven die eind 2013 door het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn afgedankt.

Het artikel in NRC:

De eigenaren rekenen een kale huur van ruim 10 euro per vluchteling per nacht, zo’n 2,5 miljoen euro op jaarbasis. Daarbovenop komen kosten voor beveiliging, sanitair, elektra en voeding. Dit maakt de opvang op boten twee tot drie keer zo duur als de normbedragen die het COA hanteert.

Volgens NRC zijn de boten in 2005 voor 48 miljoen euro gebouwd om uitgeprocedeerde asielzoekers op te sluiten. Het Rijksvastgoedbedrijf wilde in 2013 van de bajesboten af voor 4 miljoen euro. De toen onbekende 31-jarige ondernemer Marten Dresen kocht namens het piepjonge bedrijf Good Floatels de boten voor € 410.000. En nu dus voor € 2,5 miljoen per jaar terugverhuurd.

Luister hier naar het radionieuws-item op Reporter Radio. Het NRC-artikel is hier te lezen.

Foto Rijshoutweg van website COA.