Zondagmiddag – 10 december – omstreeks 17.45 uur hoorde een bewoonster een explosie aan de Vaartdijk in Assendelft. Hierop ging zij buiten kijken, maar zag niks. Even later, rond 18.00 uur, zag ze brand in het elektriciteitshuisje naast het gemaal Pieter Engel.

Door de brand in het elektriciteitshuisje kwam een groot deel van Assendelft (postcode 1566/1567) zonder stroom te zitten. De woordvoerder van de veiligheidsregio had het in eerste instantie over 1500 woningen. Liander geeft aan dat er in totaal 3352 woningen zijn getroffen. Liander is ter plaatse geweest en heeft in een ander elektriciteitshuisje, die aan de andere kant van het gemaal staat, schakelingen omgezet. Inmiddels hebben 3350 van de getroffen huizen weer stroom.

De brandweer was snel op de Vaartdijk, maar kon niet meteen beginnen met blussen. Eerst moesten zij er zeker van zijn dat het stroom er vanaf was. Daarna is het vuur met schuim uit een schuimbluscontainer geblust.

Ook Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier kwam direct naar Assendelft. Zij bekijken in hoeverre er sprake is van vervuiling van het oppervlaktewater.

Bijdrage door Michel Schermer