Politie en brandweer zijn in de nacht van dinsdag op woensdag – 1 mei – uitgerukt voor een brand bij restaurant Damas aan de Westzijde in Zaandam. Bij nader onderzoek door de brandweer bleek er geen sprake van brand, maar wel een flinke rookontwikkeling.

Een overbuurman zag ’s nachts dat het restaurant vol stond met rook. Hij heeft hierop de hulpdiensten gealarmeerd. De politie kwam rond 01.40 uur als eerste aan op de Westzijde en bevestigde dat het hele pand zich gevuld had met rook. De brandweer heeft aan de zijkant van het restaurant een deur opengebroken om naar binnen te gaan.

Eenmaal binnen kon de brandweer geen brand(haard) vinden. Ze ontdekten dat de rook veroorzaakt werd door kolen die op het fornuis waren gegooid in een poging om ze daar te laten doven. Helaas leidde deze actie tot een onbedoelde rookontwikkeling die het restaurant vulde. Het gebrek aan afzuiging verergerde de situatie, waardoor de rook zich snel verspreidde.

Bewoners van de bovengelegen woningen hoefden niet geëvacueerd te worden. De brandweer verrichtte metingen in deze woningen en concludeerde dat de waardes vrij laag waren, waardoor bewoners veilig binnen konden blijven. Er werd in eerste instantie geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden terwijl het restaurant gelucht werd. Nadat de rook beneden verdwenen was, konden ook de bovenliggende woningen worden gelucht.

De brandweer heeft de kolen in een bak geschept en naar buiten gebracht. Daar werden ze besproeid met water. Het liep afgelopen nacht opnieuw met een sisser af. Vorig jaar was op 23 augustus 2023 brand bij Damas in de keuken. Op 23 maart 2024 werd de brandweer gealarmeerd voor een brandgerucht bij de woningen boven Damas. De rookontwikkeling werd toen hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het afzuiginstallatiesysteem.

Onder een slideshow met negen foto’s (klik op pijltjes of swipe):

Bijdrage door Michel Schermer