Brand bij Damas

Momenteel is de brandweer met meerdere wagens in touw om een brand bij Grand Damas aan de Westzijde 19, hoek Zeemanstraat te bedwingen. Onze verslaggevers ter plaatse zien vooralsnog veel rook, maar geen uitslaande vlammen.

Het historische pand staat vol met rook, beneden en boven. Het komt uit het raam, er is opgeschaald naar ‘middelbrand’, extra brandweerauto’s arriveren en een ambulance staat klaar. De Westzijde is gedeeltelijk afgesloten, vanaf de Stationstraat. 

De woordvoerder van de Veiligheidsregio heeft bevestigd dat de brand is ontstaan in de afzuiginstallatie in de keuken. Op het moment dat de brand uitbrak waren er gasten in het restaurant aan het eten. Medewerkers van het restaurant hebben direct goed gehandeld en iedereen naar buiten begeleid. Twee medewerkers zijn als gevolg van rookinhalatie met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De brand is geblust en de brandweer heeft een nacontrole in het afzuigsysteem uitgevoerd. Rond 20.45 uur werd het sein brandmeester gegeven.

Het pand

Het pand kent een rijke geschiedenis. Waar we meerdere keren over schreven. In september 2020 ging Damas open. Dat ging niet zonder slag of stoot. Maar Westzijde 19 begon aan een nieuw hoofdstuk in haar rijke geschiedenis.

Wat voorafging 

1 augustus van dat jaar schreven we: 

Damas komt’ schreven we… in december 2018… Maar ondertussen bleef het angstaanjagend rustig bij Westzijde 19 in Zaandam. Nu heeft Zaanstad een horeca exploitatievergunning verleend.

Tot 2 september is het mogelijk een bezwaarschrift in te dienen bij de burgemeester.

Voor het gemak (vooral van ons) plaatsen we hier het artikel van december 2018 nog maar een keer. De foto’s helemaal onder (2018) boven zijn van Erik Esteie.


En eerder:

Strawberries was slechts een kleine zucht in de geschiedenis van het pand.

Nadat de zoetgekleurde ijs- en wafelwinkel een jaar geleden [2017 dus, De Orkaan], na slechts een half jaar gedraaid te hebben, haar deur ‘tijdelijk’ sloot, bleef het stil aan de Westzijde 19 in Zaandam.

Gisteren ontvingen wij mail van Erik Esteie: er was weer beweging! Syrisch/Libanees restaurant Damas gaat er komen. Of, in goed Syrisch, ‘Coming Soon!-

Wij namen een kijkje op de website van Damas. Ze hebben al een filiaal in Den Haag, en daar draait het goed:

‘We hebben hard gewerkt om onze ervaring en expertice vanuit Syrie naar Nederland te brengen zodat we u de echte smaak en athopsfeer van het midden-oosten kunnen laten beleven.’

Wat ‘athopsfeer’ is, weten wij niet, maar we hebben er zin an! De gerechten lijken betaalbaar en zien eruit om op te vreten. We hopen dat het verblijf van Damas in het pand langer zal zijn dan dat van haar voorganger.

Geschiedenis van nummer 19

We gingen al eerder op zoek in het onvolprezen gemeentearchief, ons eigen archief en bij Google en kwamen nog meer tegen. Er worden twee spellingen door elkaar gebruikt: Zeemanstraat en Zeemansstraat.

In het Gemeentearchief vonden we een foto uit 1934 met het bijschrift “Café Tromp hoek Zeemanstraat – Westzijde zuidkant. Op de ruit Melksalon.” Foto J. de Jong.

En deze – ook uit 1934 – vanaf de andere kant: “D.S. Tromp, Lunchroom, aparte biljartzaal”. (foto Gemeentearchief).

Onderstaande foto dateert uit 1945. Het gemeentearchief meldt bij de foto: “Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, 1940-1945. Razzia in de Westzijde te Zaandam. Rechts de Zeemanstraat.” Volgens Erik Schaap, kenner van de Zaanse geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog, is dat onjuist.

“Henk Taai koppelt deze foto aan de Februaristaking en ook bij het Gemeentearchief werd daar even aan gedacht. Dat klopt niet. Het is ook geen foto van een razzia, een tekst die is overgenomen uit ‘De Zaanstreek in droeve en blijde dagen’. Aan de vlag is al te zien dat het de meidagen van 1945 betreft, hetgeen correspondeert met de boom in het groen op de foto. De foto is gemaakt door fotograaf Paulus de Jong (die op de Westzijde woonde) en laat zien hoe een mensenmassa jacht maakt op zogenaamde ‘Moffenmeiden’.”

Typhoongebouw en babyzaak De Ooievaar en stukje van kunsthandel Kleijn in 1958 (foto Gemeentearchief).

De etalage van de Ooievaar (1960, foto Gemeentearchief).

“In 1947 nam de familie Koffeman het pand in gebruik. De wiegjes werden door de familie Koffeman bekleed en men maakte ook zelf babykleding. Reinier Koffeman nam op 21-jarige leeftijd de winkel over, daarna maakte de naam plaats voor Maminette en opende men een winkel in Amsterdam-Noord. Rond 1999 sloot het bedrijf zich aan bij winkelketen Baby Planet en werd in Westzaan een compleet warenhuis geopend. Na het overlijden van Reinier Koffeman stapten de kinderen Esther, Robert-Jan, Bastiaan[Deborah*] en Talitha in de zaak.

Per 1 februari 2011 werd de zaak in Zaandam gesloten. De activiteiten werden voortgezet in de filialen van Baby Planet in Westzaan en Amsterdam-Noord.”

* Volgens de reacties klopt de informatie van het archief niet helemaal, Bastiaan moet Deborah zijn: Esther, Robert-Jan, Deborah en Talitha. Bastiaan was de man van Deborah, hij werkte wel mee in de zaak.

Een foto uit het Gemeentearchief uit 1963: babyzaak de Ooievaar en daarnaast Kunsthandel Kleijn.

1971: Maminette / De Ooievaar (foto Gemeentearchief, Johan Weemhoff).

In 2009 zat Maminette / Baby Planet op deze plek (foto Google Streetview).

EkoPlaza in oktober 2015, foto Ruud Hartog.

donderdag 1 oktober 2015

Tot vorig jaar vertrok EkoPlaza en verhuisde naar winkelcentrum Hermitage (foto De Orkaan).

Hier de nieuwe zaak in aanbouw (foto De Orkaan).

En nu dus een bestaan als Damas (foto Erik Esteie)

damaswestzijde

Bijdrage door: Merel Kan, foto’s: Michel Schermer en Reitsma

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Frans Kwast

  Wat was dat toch ooit een prachtige, bijna chique, straat die westzijde.
  Nu compleet aan verloedering onderhevig. Hoe heeft dat kunnen gebeuren?

  • Dimitrie Grinwis

   Simpel. Mensen gaan niet meer naar de chique zaken die bij zo’n chique straat horen. En als de meesten dan ook te beroerd zijn om twee stappen buiten de hoofdwinkelstraat te zetten, houd je een paar kale meubelwinkels over die weinig klanten nodig hebben om te overleven en een paar kleine winkels die nog wel genoeg klanten weten te trekken.

  • Dirck Jonker

   Kleine winkels zijn gewoon niet meer van deze tijd. De grote winkels hebben al moeite het hoofd boven water te houden. Tja, en dan kan je verder vrij weinig met dit soort panden die ooit als winkel zijn opgezet. In het gunstigste geval worden dergelijke panden omgekat naar piepkleine woningen waarin je voor de hoofdprijs mag wonen.

   • Yvonne ten hoope

    mooie foto’s van de glorie tijd, naast de maminette staat het pand van Zeeman en daarboven heb ik nog gewoond, prachtig pand en mega groot daarboven. ik herken de mooie westzijde van toen niet meer, zoveel veranderd, zal wel nodig geweest zijn…

 • Ik had hier een tijd geleden gelezen dat ze de gevels van de historische panden aan de overzijde hiervan in oude glorie gaan herstellen. Dan krijgen we van de orginaliteit terug hoop ik.

 • Kevin Bakker

  Wie is er verantwoordelijk voor de afzuiginstallatie? De verzekering?
  Ik betaal niet voor jouw verzekering!

 • Fred hendrik

  wat jammer, een van de lekerste in de regio. hele aardige behandeling en een geweldige sfeer. hopelijk was er niet veel schade en tot snel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *