In de nacht van maandag op dinsdag – 26 september – omstreeks 02.00 uur werd een autobrand gemeld op de parkeerplaats bij de Pharus in Zaandam.

Het was de 25e autobrand sinds juli vorig jaar in Zaandam Zuid (Peldersveld, Poelenburg, Hoornseveld, Rosmolenbuurt, Burgemeestersbuurt).

Bij aankomst van de brandweer stonden de auto’s in lichterlaaie. De brand is begonnen bij de Toyota Aygo en deze is door de brand volledig verwoest. Het is zo goed als zeker dat deze auto als eerste in brand is gestoken. Na het blussen ontdekten de hulpdiensten dat achterin de auto een stoeptegel lag. Deze is blijkbaar door het achterraam naar binnen gegooid, waarop de auto daarna in brand is gestoken.

De brand was zo hevig dat deze oversloeg naar de ernaast geparkeerde auto. De Nissan Micra heeft ook veel schade opgelopen door de brand en is eveneens total loss. Een aan de andere zijde geparkeerde bestelbus is door een buurtbewoner snel weggehaald. Deze bestelbus is er ook niet ongeschonden vanaf gekomen. Deze heeft schade opgelopen door de hitte. De lak aan de zijkant was deels weg.

Nadat de brand geblust was, heeft de politie de auto’s met lint afgezet. Hierbij moesten de agenten nog even wachten tot de tegel was afgekoeld om deze meteen veilig te kunnen stellen als bewijsmateriaal. De tegel was na het blussen maar liefst 100 graden Celsius. Dinsdag overdag zal de Forensische Opsporing verder onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.

Getuigen hebben twee personen op een scooter zien (weg)rijden. Of deze überhaupt iets met de brand te maken hebben is op dit moment nog niet bekend. Bewoners hoorden ook meerdere knallen en dachten eerst dat er misschien geschoten werd. Dit waren zo goed als zeker de autoruiten die knalden door de hitte.

Hieronder de Orkaan-kaart met de autobrand in dit gebied sinds juli 2022.

Bijdrage door Michel Schermer