Het nieuwe busje van Zorgcentrum Mennistenerf is verwoest door brand. Afgelopen nacht – 24 april – rond 03.15 uur kwam er bij de hulpdiensten een melding binnen van een ‘autobrand’.

De brandweer spoedde zich naar de parkeerplaats aan de Prinsenstraat Zaandam. Het busje stond al in lichterlaaie. Tijdens de bluswerkzaamheden sloeg de brand over naar een ernaast geparkeerde Volkswagen. Doordat zowel het busje als auto elektrisch zijn duurde het blussen een behoorlijke tijd. De elektrische laadpaal is zelfs van binnen verbrand (na de video tikken we verder).

Het Mennistenerf wordt met deze brand voor de tweede keer getroffen. Op 13 februari 2024 werd het busje voor personenvervoer door brandstichting verwoest. Er volgde een crowdfundingsactie op 16 maart, waar ruim € 15.000 werd opgehaald. Begin deze maand werd er een nieuw busje aangeschaft. Daar hebben de bewoners van het Mennistenerf nog geen drie weken van mogen genieten. De ouderen die afhankelijk zijn van diensten van het Mennistenerf worden opnieuw heel erg hard getroffen.

Bergingsbedrijven Hoogwout en Van der Eng hebben beide auto’s getakeld en in speciale dompelbakken voor elektrische auto’s gezet. De accu blijft mogelijk brandgevaarlijk en om dat proces te stoppen moet deze geruime tijd in een (lege) dompelbak staan. Doordat de auto’s meteen in deze dompelbakken gezet moesten worden, werden de auto’s niet zoals anders met lint afgezet.

De politie zal het onderzoek naar de oorzaak van de brand verder voortzetten. Er is een onderzoek in de wijk gestart waarbij getuigen worden gezocht voor ‘vernieling Prinsenstraat te Zaandam.’ De politie is op zoek naar camerabeelden van personen welke rond 02.30 – 03.30 uur in beeld zijn. Heb je camerabeelden of is je iets opgevallen? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000. Registratienummer: 2024086464.

Onder een slideshow met veertien foto’s (klik op pijltjes of swipen):

Het is de 36e autobrand in Zaandam-Oost sinds juli 2022.

Bijdrage door Michel Schermer