Dinsdagochtend – 10 oktober – is omstreeks 08.00 uur een automobiliste met haar auto te water geraakt aan de Gerrit Bolkade in Zaandam. Door onbekende oorzaak raakte de bestuurster na de bocht van de weg en belandde met haar Renault in het kanaal ter hoogte van de Nieuwe Zeehaven. Dit is één van de zijtakken van het Noordzeekanaal.

Omstanders zagen de auto in het water en hebben direct 112 gebeld. De bestuurster kon zelf uit de auto komen en de kant opklimmen. De politie heeft de bestuurster opgevangen met een warmtedeken en in de politieauto laten opwarmen. Zij bleef ongedeerd en kon door haar man worden opgehaald.

De auto dreef in het kanaal af, waarna deze als snel helemaal onder water verdween. Daarom moest eerst de exacte locatie van de auto worden vastgesteld voordat deze geborgen kon worden. Een boot van Havendienst werd opgeroepen om met een sonar te zoeken. Bij aankomst van deze boot bleek deze niet over de juiste apparatuur te beschikken. Hierop is een politieboot van de landelijke eenheid naar Zaandam gekomen. Deze had wel een sonar aan boord en kon rond 12.00 uur de juiste locatie van de auto vaststellen. Deze locatie werd gemarkeerd met een boei.

Duikers zijn het water ingegaan om de berger te assisteren met het vasthaken van de auto, zodat deze uit het water gehaald kon worden. De auto lag op zo’n 8 meter diepte op z’n kop op de bodem van het kanaal. Met een grote telekraan van bergingsbedrijf Hoogwout is de auto weer boven water gehaald.

Bijdrage door Dani / Michel Schermer