De bonnen die in de vroege ochtend van woensdag 15 maart werden uitgedeeld aan diverse bakfietsmoeders op de Dam in Zaandam zijn verscheurd. Ze werden omgezet in waarschuwingen.

De moeders kregen een boete wegens het overtreden van het fietsverbod. Dat verbod geldt op het stuk Dam rondom het Czaar Peterbeeld.

De uitgedeelde bonnen zorgden voor veel discussie: “boetes vandaag, geen waarschuwingen”. De moeders protesteerden: de fietsroute was geblokkeerd, anders doe ik dat nooit, voor 9 uur mag het toch, iedereen rijdt hier…

De Handhaving van dienst was in eerste instantie echter onverbiddelijk. De woordvoerder van burgemeester Hamming liet daarop weten dat de actie onder meer door stagiairs werd uitgevoerd.

We kregen een filmpje (montage: De Orkaan). Na het filmpje tikken we verder.

De praktijk op de Dam is er één van permanente overtreding, brommers (vooral bezorgscooters) crossen de hele dag over de Dam en ook fietsers trekken zich weinig aan van het verbod. Ook rijden er regelmatig auto’s over beide delen van de Dam, en lang niet allemaal om te laden of te lossen, en vaak ook buiten de tijden dat het wel mag. Handhaving gebeurt normaal niet, waardoor de indruk gewekt wordt dat daar veel is toegestaan. Aan dat ’toestaan’ komt een einde. Zaanstad is van plan met regelmaat te gaan handhaven, zeker nu langzamerhand het terrasweer in zicht komt.

De mensen die tijdens de actie bekeurd werden hebben te horen gekregen dat ze niet hoeven te betalen, maar dat deze gezien moet worden als een waarschuwing. Maar weest gewaarschuwd: vanaf nu wordt het menens!

Foto boven (De Orkaan): een bakfietsster een dag na de actie over de Dam.

Advertentie