Bakfietsmoeder-bekeuringen verscheurd 🎥

De bonnen die in de vroege ochtend van woensdag 15 maart werden uitgedeeld aan diverse bakfietsmoeders op de Dam in Zaandam zijn verscheurd. Ze werden omgezet in waarschuwingen.

De moeders kregen een boete wegens het overtreden van het fietsverbod. Dat verbod geldt op het stuk Dam rondom het Czaar Peterbeeld.

De uitgedeelde bonnen zorgden voor veel discussie: “boetes vandaag, geen waarschuwingen”. De moeders protesteerden: de fietsroute was geblokkeerd, anders doe ik dat nooit, voor 9 uur mag het toch, iedereen rijdt hier…

De Handhaving van dienst was in eerste instantie echter onverbiddelijk. De woordvoerder van burgemeester Hamming liet daarop weten dat de actie onder meer door stagiairs werd uitgevoerd.

We kregen een filmpje (montage: De Orkaan). Na het filmpje tikken we verder.

De praktijk op de Dam is er één van permanente overtreding, brommers (vooral bezorgscooters) crossen de hele dag over de Dam en ook fietsers trekken zich weinig aan van het verbod. Ook rijden er regelmatig auto’s over beide delen van de Dam, en lang niet allemaal om te laden of te lossen, en vaak ook buiten de tijden dat het wel mag. Handhaving gebeurt normaal niet, waardoor de indruk gewekt wordt dat daar veel is toegestaan. Aan dat ’toestaan’ komt een einde. Zaanstad is van plan met regelmaat te gaan handhaven, zeker nu langzamerhand het terrasweer in zicht komt.

De mensen die tijdens de actie bekeurd werden hebben te horen gekregen dat ze niet hoeven te betalen, maar dat deze gezien moet worden als een waarschuwing. Maar weest gewaarschuwd: vanaf nu wordt het menens!

Foto boven (De Orkaan): een bakfietsster een dag na de actie over de Dam.

Advertentie

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Thomas van Ammers

  ik moet wel toegeven ik loop daar al mijn hele leven en dat verdiend een lintje. uhh ik bedoel geen bekeuring.

 • Louis Dirksen

  Los van het feit dat een bon uitdelen voor een strafbaar feit volkomen terecht is lijkt mij het “oefenen” daarvan op de bevolking toch lachwekkend.

  Is de dienst Handhaving niet bekend met het begrip Rollenspel ?

  Over de rechtsgeldigheid van een proces-verbaal dat niet op ambtseed of belofte is opgemaakt ga ik verder niet filosoferen.
  Er zullen ongetwijfeld terzakekundige Orkaanlezers zijn die daar meer van weten…..

 • D. de Jong

  De dames in het filmpje halen zeggen “Ik fiets over de Dam want in de Damstraat rijden auto’s en dat is gevaarlijk”.

  Waar rijden ze anders buiten de Dam? Overal rijden auto’s, overal loert gevaar en overal moet je samen goed opletten.

  Er staat een bord en daaraan houdt je je niet. Zo klaar als een klontje. Je heb je niet aan de regels gehouden en daarvoor krijg een PV.

 • Nico Smit

  Dit is nu een voorbeeld voor de huidige democratie :
  90 % van de reacties vond deze boetes terecht, maar wat gebeurt er, de bekeuringen
  worden verscheurd.
  Ik heb trouwens nooit begrepen, dat het iemand voldoening geeft, als een ander een boete
  krijgt.

  • Bert Versteeg

   Nico, het ligt er aan.
   Als iemand roekeloos of met een stevige slok op in de auto rijd of één andere hinderlijke overtreding maakt, wordt gepakt en vervolgens een dikke boete krijgt geeft mij dat echt wel voldoening, dan zeg ik “jongens ( en meiden) van de politie of handhaving goed gedaan!”
   Ik hoop alleen niet dat de handhavers zich trots op de borst slaan als ze weer eens een kinderachtige bekeuring hebben uitgeschreven.
   Aan mierenneukerij heb ik een hekel en dat is wel iets waar handhaving en ook de politie een handje van hebben.

 • Theorie Pragt

  Toch vindt ik het mooi deze vervolgverhalen van De Orkaan. Op donderdag lekker ergeren op het gezag dat voor eerst dit jaar De Dam schoonveegd van bakfietsmoeder door ze en masse op de bon te slingeren. En op vrijdag het bericht dat onze burgervader over zijn hart heeft gestreken en de bonnen heeft verscheurd. Eind goed al goed. Het is weer lente, en kan niet wachten editie 23 van de paaltjessoap!

 • Een gemiste kans: onlangs een vette prent gekregen. overigens terecht. 83 ipv 80. bij klaarlichte dag. op een droge, rechte, fietsersvrije, rustige, doorlopende weg. dat zal mij leren. begrijp nu dat bezwaar maken zinvol geweest was. eerst vragen om een waarschuwing. iedereen doet het en elders rijden nog meer auto’s. En dat is gevaarluk.

 • Uilke seinstra

  BBB. nog even volhouden met die Boas

  nieuwe tijden komen er aan

 • Frans Kwast

  De oefening of training door boa stagiairs heeft geleid tot een uitkomst. Of je het er mee eens bent of niet. En vanaf nu gewoon handhaven en bekeuren! Ook een burgemeester kan niet blijven meten met twee maten. Één keer je hand over je hart strijken is prima, maar nu is toch voor iedereen wel duidelijk dat handhaving ook op de Dam moet handhaven.

 • Jacques Kranenveld

  Beetje flauw van de gemeente om het bonnen uitdelen te wijten aan stagiaires. Die moet je juist een compliment geven om dat ze doen wat ze is opgedragen. Waar was trouwens hun stagebegeleider? Ze mogen helemaal niet zonder begeleiding werken.

 • Joop Soze

  Stagiars die nog geen bevoegdheden hadden?
  Dan zijn de bekeuringen niet “kwijtgescholden” maar geseponeerd lijkt me.

 • Arie van reenen

  dan kan de regering wel stoppen met wetten maken.als ze toch niet nageleefd hoeven te worden.ik vind een overtreding is een bon.als ik me gordel in de auto niet om hebt krijg ik hem ook gelijk.en nee geen waarschuwing.maar de fietsers denken maar dat heel de wereld van hun is.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *