Bakfietsmoeders op de bon 🎥

Vanmorgen – woensdag 15 maart – stuitten diverse bakfietsmoeders op handhavers op de Dam in Zaandam. Ze kregen een boete wegens het overtreden van het fietsverbod. Dat verbod geldt op het stuk Dam rondom het Czaar Peterbeeld.

De uitgedeelde bonnen zorgden voor veel discussie: “boetes vandaag, geen waarschuwingen”. De moeders protesteerden: de fietsroute was geblokkeerd, anders doe ik dat nooit, voor 9 uur mag het toch, iedereen rijdt hier…

Maar Handhaving was onverbiddelijk. Vrijwel iedereen werd beboet.


Update vrijdag 17 maart: de bekeuringen zijn verscheurd


De Dam rondom het Czaar Peterbeeld is verboden voor scooters, brommers en fietsers (de hele dag). Laden en lossen van vrachtauto’s mag alleen tussen 06.00 en 12.00. Het stukje Dam tussen Wilhelminakade en Damstraat (langs Café Swart, Teasers en Heroes) mag tussen 06.00 en 12.00 wel gebruikt worden door brommers en scooters (en door lossende vrachtauto’s), fietsers mogen daar altijd door.

Stagiairs

De praktijk op de Dam is er één van permanente overtreding, brommers (vooral bezorgscooters) crossen de hele dag over de Dam en ook fietsers trekken zich weinig aan van het verbod. Ook rijden er regelmatig auto’s over beide delen van de Dam, en lang niet allemaal om te laden of te lossen, en vaak ook buiten de tijden dat het wel mag. Handhaving gebeurt niet vaak waardoor de indruk gewekt wordt dat daar veel is toegestaan. Totdat er dus wel gehandhaafd wordt.

De woordvoerder van burgemeester Hamming laat weten dat de actie vanmorgen onder meer door stagiairs werd uitgevoerd:

“Bij onze boa’s hebben we regelmatig stagiairs. Een van de opdrachten is een plan maken en uitvoeren van een specifieke actie. Dat was vanochtend het geval op de Dam. Het klopt dat de actie niet bij iedereen goed viel. Uiteindelijk is het wel met iedereen uitgesproken, ondanks aanvankelijk irritatie.”

Hotspot

Er wordt in de winterperiode minder gehandhaafd dan in warmere periodes, “maar deze plek is en blijft een ‘hotspot’, een plek waar we regelmatig (en de komende periode nog regelmatiger) handhaven.”

“Nu het lente wordt, wordt het drukker, de terrassen worden voller en er wordt nog meer gefietst. Dat betekent dat hier door overtredingen vaker onveilige verkeerssituaties ontstaan. Dat vraagt dus nog nadrukkelijker aan de gebruikers van de dam rekening te houden met elkaar en aan fietsers en brommers om af te stappen.”

Zaanstad gaat het aantal controles de komende periode opvoeren. “Concreet komt het erop neer dat we zo’n 4 x per maand een handhavingsactie op deze plek zullen houden.”

Maar: “Hierbij staat voorop dat de mensen die over de Dam hebben gefietst zich in beginsel niet houden aan de regels die daar gelden. Fietsen op de Dam mag niet. Borden geven aan dat dit niet mag. Dit begint bij gedrag en respect voor andere verkeersdeelnemers. Iedereen kan een rol spelen in verkeersveiligheid op straat. Door je aan de regels te houden en vooral door oog en oor te hebben voor andere verkeersdeelnemers.”

We kregen een filmpje (montage: De Orkaan).

Advertentie

Deel dit artikel:

43 reacties

 • schande dat er wordt bekeurd….Burgermeester doe er wat aan! en die handhavers worden nog betaald ook door de keurige fietsmoeders…SHAME ON YOU

  • HappyWouter Verkleij

   sorry deze mensen moeten verkersborden les krijgen. er staan borden genoeg dat het Niet mag dus geen discussie

   • Mieke kril

    Helemaal dus niet waar wat je zegt. Ken je feiten voordat je wat roept. Aan de ene kant staan 4 borden en aan de andere kant geen. Dus je opmerking is niet ter zake

    • Thomas van Ammers

     mieke er hoeft daar geen bord te staan als het gesitueerd is als stoep. stoep is afgescheiden van de weg. en geen fietspad bord.
     en anders gewoon bezwaar indienen meer kan je niet.
     ja inhoudelijk mist het een beetje doel om daar te bekeuren op dat tijdstip beetje nutteloos.
     maar dat is weer een mening en zo werken de regels niet helaas.

  • Cor Adrichem

   Vreemd als je er niet fietst, krijg je ook geen bekeuring. Hoeft er ook niet geklaagd te worden.

  • S van Garderen

   Misschien moeten ze de wet niet overtreden, ik loop al jaren met mn fiets in de hand over de dam. Lekker bezig handhaving!

 • Anita van der Zee

  Helemaal geen schande je moet achter het oude postkantoor langs en als je perse over de Dam wil moet je maar gaan lopen.

 • Harry Kees de Jager

  Niet meer dan logisch dat er boetes worden uitgedeeld. Je mag daar niet fietsen. En als je er niet langs kunt via de damstraat, is het een kleine moeite om heel even af te stappen. Van mij mogen ze vaker gaan handhaven daar.

 • Jan Mulder

  Stel je je voor dat je je aan de wet moet houden. Moet niet gekker worden. Zouden rond Etbuut en Westerkim ook eens mogen gaan handhaven. Zoveel overtredingen…

 • Arjan van Gent

  De Zaanse tongval is bij deze bakfietsmoeders in ieder geval NIET aanwezig. De Amsterdam-Zuidse R of de Gooise R is duidelijk aanwezig 😉

  • Gerard Kraaier

   Klopt. Welke Zaankanter? Die bestaan haast niet meer. Allemaal Amsterdammers

  • Adriana kuijpens

   goed zo, graag ook die bakfietsen gaan bekeuren voor parkeren op plekken die voor scooters zijn gereserveerd.
   er dwars tegenin gaan met de hete aardappel in de strot, lekker terug naar Amsterdam verhuizen, of was dat iets boven het budget?

 • Eva Sjoerds

  Dat je niet over De Dam mag fietsen of met een bromfiets is al jaren zo. Ik ken een dementerende mijnheer die snapte er niets van. Kreeg een boete en de familie kon in beroep bij het CIJB. Dit is niet gebeurd en deze ouderen betaalde gewoon de boete. Eigenlijk had de familie dit moeten oplossen.

 • P. Hoogkamer

  Bakfiets terreur en dan ook vaak elektriek……
  Op de bon elke dag graag als de regels niet opgevolgd worden.

 • Mieke kril

  1. De weg was verspert door vrachtwagens en heftrucks dus geen gelegenheid om langs het postkantoor te fietsen.
  2. Argument twee, er staat aan de ene kant vier borden die ieder wat anders zeggen en aan de andere kant geen borden. De burgers weten niet waar ze aan toe zijn. Is het nou verboden en zo ja vanaf welke tijdstip. Voor negenen zijn de terrassen namelijk niet open.
  3. Handhaving hoort eerst te waarschuwen alvorens te bekeuren. Er is geen waarschuwing afgegeven en gelijk bekeuren.
  4. De helft van de fietsen zijn doorgereden en daar is niet opgetreden. Waarom de ene wel en de andere niet. Is hier sprake van willekeur.
  5. De argumenten van de stagiaires waren steeds verschillend. Wat is nou de juridische grondslag?

  Is dit burgertjes pesten? Paar meters verder staan bij de Vomar groete groepen drugsverslaafden en overlastplegers waar niet opgetreden wordt. Wel makkelijk om de gewone burger aan te pakken, gemeente Zaanstad. Moeders die hun kinderen naar school brengen en zich meestal houden aan de regels. Shame on you.

  • P. Hoogkamer

   jij hebt vast een bon gekregen. ? ga je schamen voor zn reactie. geef het voorbeeld aan je kinderen.

  • Louis Dirksen

   Als borden verwarrend zijn gooi je het voor de, al dan niet rijdende, rechter…….

  • Jo Wester

   We zullen mensen die door rood rijden omdat ze dreigen te laat te komen voortaan ook eerst waarschuwen. En mensen met teveel op die achter het stuur kruipen ook eerst zeggen dat ze het de volgende keer niet meer doen. Regels zijn regels. In het verkeer deelnemen betekent dat je je daar aan moet houden. Weet waar je rijdt. Een blokkade is absoluut geen reden om regels te overtreden. En wordt je dan toch staande gehouden, neem dan gewoon de verantwoordelijkheid voor je daden. Iedereen denkt tegenwoordig maar dat voor hem of haar een uitzondering geldt. Zo werkt het dus niet. Billen branden is blaren zitten!

  • Bert van der Loo

   allemaal kul-argumenten. U hoort zich aan de regels te houden en handhavers moeten handhaven. Waarschuwen is voor kleine kinderen.

  • Olaf de wit

   Beste Mieke,

   wat een onzin argumenten voer jij aan!
   Je mag daar kennelijk niet fietsen je bent daar van op de hoogte als je het dan toch doet moet je niet zeuren maar gewoon de bon accepteren.

 • Louis Dirksen

  Sinds ik op het kruispunt Zuideinde Kolkweg door een van links komende electrische bakfietsvader in de doornenhaag werd gedrukt kan er niet hard genoeg worden opgetreden tegen dit soort wegmisbruikers,

  Meneer was nog beledigd ook omdat hij moest remmen…..

 • g. javelin

  fijn, er kunnen dus wel boetes uitgedeeld worden graag nu ook bij de scholen ivm. verkeerd en gevaarlijk parkeren.

  • Sjoerd Druiven

   Boa’s mogen geen automobilisten bekeuren. Dat is onderdeel van deze proef om boa’s fietsers te laten bekeuren.

   Automobilisten bekeuren wordt te gevaarlijk geacht.

   • Stanley Westra

    hoi Sjoerd,
    voordat je een reactie geeft zou ik me eerst eens afvragen wat een Boa nu wel of niet mag.
    Ze mogen voor bepaalde feiten automobilisten namelijk wel bekeuren.
    Nu roep je iets wat weer verwarring oproept bij mensen.
    met vriendelijke groet,
    een Boa

    • Sjoerd Druiven

     Beste Stanley,

     je hebt gelijk. Mijn excuses.

     Ik dacht te hebben begrepen dat voor deze proef boa’s geen automobilisten mogen bekeuren. Gegeven dat ik dit had gelezen over dezelfde proef, maar dan in Harderwijk(uit mijn hoofd). Later werd ik daarover gecorrigeerd.

     Ik las reactie nu.

     Ik zou mijn reactie willen verwijderen, maar die mogelijkheid zie ik niet.

     Sjoerd

  • Yede Bruinsma

   Nou scholen bekeuren dat durven die handhavers niet. Die steekt of schiet de jeugd wel uit hun sloffen. 🙁 als die boa’s gaan handhaven bij Zaanse schans op fietsers dan zijn ze gauw zwaar overwerkt

 • F. Gelderblom

  tja, regels zijn regels moeders!

 • Remy Frank Krijnen

  je kan natuurlijk ook gewoon even afstappen en lopend over de Dam, of zeg ik nu iets raars?!

 • P. Snijder

  Beetje klaar met alle aso fietsers en brommers, die zelfs de stoep onveilig maken en ook niet meer weten wat een zebrapad is. Hopelijk wordt het personeelstekort ooit opgelost en komt er meer handhaving op straat. En nee, niet langwerpige bloembakken op de stoepen in winkelstraten plaatsen om fietsers tegen te gaan, dat is symptoombestrijding en absoluut niet vriendelijk voor mensen die zich lopend minder goed kunnen voortbewegen.

 • Rob Zwart

  Gaan we dan ook eindelijk eens handhaven op De Slinger? Bezorgscooters die heen en weer rijden van centrum naar Westerwatering. Zelfs door de parkeerflat!.

 • Rachell helm

  met een bakfiets met 2 wielen en met kinderen er in is best lastig je bakfiets kan omvallen met schade en schade aan de kinderen als je gaat lopen

  • Bert van der Loo

   Kinderen even UIT de bakfiets is geen optie? En anders een stukje omfietsen? Al dat ge-ja-maar is bijzonder ergerlijk. Gewoon betalen en dat gedrag eens afleren.

  • Roos Jongejans

   Wat een onzin! Ik mag toch aannemen dat je de bakfiets onder controle hebt, hoe stap je anders op en af? Ik ben zelf ook een bakfietsouder en begrijp wel dat deze ouders de veiligste route nemen voor hun kinderen. Maar je mag daar idd niet fietsen, dus als je het risico neemt om bekeurt te worden, vind ik dat je dat risico ook moet accepteren. Ik loop daar regelmatig met mijn kinderen en wordt dan liever ook niet bijna overreden door een (bak)fietser of scooterrijder. Als we ons nou eens allemaal aan de regels houden wordt het vast een stuk veiliger en gezelliger.

  • Hilbert van Dijk

   Lekker blijven fietsen hoor. Hopelijk wordt er nog heel veel meer bekeurd. Scheelt mij belasting betalen, haha.

 • Tessa beemster

  Je mag daar al 30 jaar niet fietsen. Een echte Zaankanter weet dat.

 • volgende keer Lopend Buiten de Tijdstip volgens het bord , LET op de verkeersborden die er staan , Lees het goed, scheelt wat Knaken uit je portemonnee. wees wijs en denk wijs.

 • Nico Smit

  Iemand krijgt een bekeuring, omdat we regelmatig stagiars bij onze boa’s hebben, die
  een plan maken en uitvoeren ??
  Laat deze mensen aub alleen uitvoeren, maar geen plannen maken.
  Trouwens om 9.00 zitten de terrassen mudjevol met dit weer.

 • Frans Kwast

  Als je fietst over de Dam, neem je het risico dat je een bekeuring (kan) krijgen. Als je dat overkomt moet je niet zeuren of zaans gaan zeiken maar aanvaard je die en neem je je verantwoordelijkheid.

 • Wout van Dam

  Omdat,omdat, omdat bla bla bla. Gewoon afstappen waar je niet mag fietsen. De wet geldt voor iedereen. En als je het niet weet heb je pech, moet je zorgen dat je het wel weet. Iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen, punt.
  En als je het er niet mee eens bent teken je bezwaar aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *