Bakkerij Landsaat (110 jaar) ‘wegens omstandigheden’ dicht (failliet)

Wij kennen Bakkerij Landsaat vooral vanwege de prachtige foto na de bevrijding in 1945, waarop te zien is hoe ze een grote plank Zaans/Zweeds wittebrood serveren. En natuurlijk ook vanwege de tongstrelende taarten en koek.

Gisteren werd de medewerkers medegedeeld dat Landsaat ermee stopt, na 110 jaar. Volgens onze bronnen zou het om een faillissement gaan, maar daar is nog geen officiële bevestiging van.

UPDATE: Op 29 augustus is Landsaat Banketbakkerij 2.0 B.V. in Krommenie door de rechtbank in Noord-Holland failliet verklaard. Als curator is aangesteld mr J.B. Biezen.

De telefoon bij Landsaat wordt niet opgenomen, in het faillissementsregister komt de zaak niet voor en op de website en Facebook-pagina is geen nieuws over de sluiting te vinden. De drie filialen in Wormerveer en Zaandam zijn gesloten.

Begin augustus nog lanceerde Landsaat een nieuwe website met webshop. Daarop werd wel melding gemaakt van het feit dat de winkel aan de Zuiddijk vanwege het warme weer en een storing aan de koelinstallatie, de maand augustus gesloten zou blijven. De Marktstraat in Wormerveer en de Vrieschgroenstraat in Zaandam zouden open zijn maar in Wormerveer is de zaak “wegens omstandigheden tijdelijk gesloten”. (verhaal gaat door onder foto)

In september 2017 werd de banketbakkerij overgenomen door Michael de Vries. Voor de Zuiddijk is het een gevoelige slag. Eerder verdween ook al slagerij De Ridder.

De heerlijke bakkerij stond op nummer 69 in onze lijst van De oudste bedrijven van de Zaanstreek.

Hieronder plaatsen we vier foto’s die we in ons Gemeentearchief aantroffen. Klik op de foto’s om ze in het archief met beschrijving te bekijken. Je kan ze daar ook groter maken.

Deel dit artikel:

30 reacties

 • Henk Terol

  Misschien komt eea door het stratenbeleid van de Genmeente. Het niet inspelen op de ontwinkeling van de belangrijke aanloopstraten voor Inverdan. De veranderende samenstelling van de bevolking in Zaandam maar ook met de ontwikkeling in de omliggende buurten. En daarmee komen we weer bij de basis van de eerder gepresenteerde nota Stadscentrum Zaandam. Betere spreiding van allochtone inwoners, betere sociale spreiding op inkomen en een eerlijker toewijzing in woning/huurbeleid. Geen voorang meer aan statushouders maar net zoals autochtonen oo een qua volgorde op de lijst ban zoekers in geheel Noord Holland.

 • Henk Terol

  Misschien komt eea door het stratenbeleid van de Gemeente. Het niet inspelen op de ontwinkeling van de belangrijke aanloopstraten voor Inverdan. De veranderende samenstelling van de bevolking in Zaandam maar ook met de ontwikkeling in de omliggende buurten. En daarmee komen we weer bij de basis van de eerder gepresenteerde nota Stadscentrum Zaandam. Betere spreiding van allochtone inwoners, betere sociale spreiding op inkomen en een eerlijker toewijzing in woning/huurbeleid. Geen voorang meer aan statushouders maar net zoals autochtonen op volgorde op de lijst van zoekers in geheel Noord Holland. Eerlijker en verstandig.

 • Dat warme bakkers verdwijnen komt volgens mij omdat de supermarkten de laatste jaren beter brood zijn gaan verkopen voor minder geld, een luxe brood bij de Vomar kost 2 euro, bij de plaatselijk bakker hier 3 euro 5 en het kwaliteitsverschil is niet meer zo groot als het jaren geleden was. Als je het al niet zo breed hebt, ga je niet een euro per brood meer betalen om de plaatselijke middenstander te helpen.

 • c.kroeke

  landsaat zuiddijk verkocht geen brood. Er is geen loop meer over de Zuiddijk. Alleen nog als je een kapper zoekt.

  • an

   Maar je kon gebak bestelen maar ook via de computer het liep erg goed ik heb ook gebak besteld jammer gaat het niet door zaterdag ik heb niets gehoort dus ik lees het nu pff jammer dan maar een ander zoeken maar deze waren zo lekker

 • Annemarie

  Zover ik weet verkocht Landsaat geen brood, in ieder geval al heel veel jaren niet (meer). Als Landsaat dus ten onder gaat is dat niet door verminderde broodverkopen. Mogelijk wel door de hoge prijs van gebak en de anti-koolhydraten hype. Maar wel heel jammer van zo’n mooi en oud bedrijf.

 • K. Timmerman

  Ahhhh wat zal dat jammer in als de zaken ophouden te bestaan. Ze hebben het lekkerste gebak van de Zaanstreek.

 • Jaap

  Heer Terol, dubbele posts zijn niet nodig. Over dit soort denkbeelden is 1 post al teveel maar goed, ieder zijn mening.

 • Nancy Heynis

  Het echt hartstikke zonde van zo’n mooi bedrijf. Sterkte eigenaar en personeel. Wij gaan jullie missen.

 • dirk

  het is in en in triest dat een banketbakker moet stoppen!!!!landzaat gebak, ect, was ongelooflijk top!!!!!!! maar zoveel mensen, zoveel wensen!!!.
  wat jammer dat landzaat gesloten blijft, of, en dat hoop ik maar, dat er een doorstart komt, en als dat zo is, wens ik de directie heel veel succes voor de toekomst.

 • Isolde

  Tja, als gebak te duur wordt… Hoe lekker ook. Van dat enkele gebakje per jaar, kunnen ze niet bestaan. Gebak uit de supermarkt wordt ook steeds beter verkocht. De grote supermarkten winnen het van de middenstander. Het zijn ook echt prijzen, die overstijgend zijn. Landsaat, bedankt voor alle lekkere gebaksmomenten.

 • Ron Bouw

  Landsaat was niet meer zoals het was, hoorde regelmatig dat er oud gebak werd verkocht, dus niet vers gemaakt, dus enkele dagen oud en dat proef je natuurlijk.
  Ja, dan blijven je klanten weg en die gaan naar Buter.
  Vroeger op een verjaardag begon je met koffie en gebak, maar dat is verleden tijd en we komen nu zo om borreltijd binnen.
  Dat kan een reden zijn, inderdaad is de loop op de Zuiddijk eruit, maar om daar de gemeente de schuld van te geven vind ik wel erg gaan.
  Maar jammer, ik kwam er al vanaf kinds zijn, ook bij de Ridder en die is er ook allang niet meer.

 • alice

  wie weet komt er ook wel zo.n turkse bakkerij net zo als op de peperstraat

 • De Orkaan

  De heer Terol dacht dat het wel een goed idee was om niet alleen twee keer hetzelfde commentaar te posten maar ook na elke reactie een vrijwel identiek antwoord te posten. Wij vinden dat geen goed idee (zoiets noemen we spammen) en hebben ze allemaal op één na weggejonast.

 • Martin

  Mijns inziens hangt het samen met het eeuwige gelijke assortiment. Zelden wat nieuws. Bijv Buter serveert veel betere waar en is vernieuwend.

 • Siem

  1,5 jaar geleden is het over genomen, deze dacht de producten wat te gaan veranderen. Helaas mislukt dus nu dicht de clandiesi liep daardoor heel erg terug.

 • Jaap

  Volgens NHD nu failliet verklaard. Toch weer jammer.

 • hans van loo

  Wat een teleurstelling.Het eten van een gebakje van Landsaat was altijd een klein feestje. Gebak uit de supermarkt? Nou nee,bedankt.

 • Stephan

  Het gebak was al heel lang niet meer als wat het vroeger was. Vaak oud gebak dat zo uit de vriezer kwam. Dan weer slagroom die niet lekker was. Vroeger kreeg je nog wel eens een chocolaatje of een aardbei op de slagroompunten. Maar de laatste jaren was het alleen maar een ananasje. En de slagroompunten zijn kleiner geworden met de jaren. Kom je op de Vermiljoenweg om 10:30 uur tijdens koffiettijd een warm saucijzenbroodje halen. Sorry meneer die zitten nog in de oven en dat duurt nog wel even. Met andere woorden de romantiek voor klant & product was ver te zoeken. Geen liefde meer in de producten. Alleen maar geld willen verdienen. En tja dan gaan klanten weglopen.

 • Dirk Exalto

  Goh, dat is vervelend voor de medewerkers en er gaat een mooie onderneming teloor. Vaak als ik in de buurt was (ik woon al ruim 27 jaar in Hoorn) ging ik van die heerlijke slagroompunten halen. Nergens zijn ze zo lekker als bij Landsaat

 • Hans

  Iedere supermarkt verkoopt tegenwoordig net afgebakken brood. Daar is niet tegen op te boksen als middenstander. Het is te hopen dat de eigenaren nog een oude sok hebben…

 • J.van Kessel

  Gebak haal je bij een Banketbakker en niet bij een broodbakker, dat smaakt anders. Les as heerlijk, ik zal ze missen!

 • Gerard Bakker

  Werkte in 1958 dus 60 jaar geleden bij HUN filiaal in Amsterdam. Witte de withstraat. Prachtige zaak maar helaas al veel eerder in de jaren 70 gesloten. Jammer van deze klasse zaken.

 • Pieter Ruig

  Ik zal ze missen de “schoftbroodjes” zo noemen wij de mergpijpen en slagroompunten. Het was een traktatie voor ons. Nu moeten wij naar De Wijn in e
  Koog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *