Bakkerij Lex Brakenhoff tijdelijk dicht na vondst ‘sporen van ongedierte’

Bakkerij Lex Brakenhoff moet ‘een paar dagen dicht’ omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ‘sporen van ongedierte’ heeft aangetroffen in de bakkerij aan de Dorpsstraat 1054 in Assendelft.

Bakker Lex Brakenhoff meldt deze ‘bittere waarheid’ op Facebook. De bakkerij is gister – woensdag 30 augustus – gesloten.

Brakenhoff schrijft “ondanks het strenge hygiëneprotocol en preventieve maatregelen om ongedierte te voorkomen zijn we hier dit keer niet volledig in geslaagd. In de komende dagen krijgen we de tijd om de bakkerij extra goed schoon te maken waarna we opnieuw zullen worden gekeurd. Wanneer we akkoord krijgen mag de winkel weer open.”

Lex meldt dat zijn ouders en zijn ‘fantastische team’ direct in de auto/op de fiets zijn gesprongen om de bakkerij binnenstebuiten te keren” “om er samen voor te zorgen dat deze zo snel mogelijk weer open kan, goedgekeurd en onbeschrijfelijk schoon.”

Op Facebook is er veel steun voor Lex en zijn openheid:

 • Wat een pech, maar komt wel weer goed. Sterkte
 • Gaat helemaal goed komen. Openheid is een groot goed en dit kan dus ook de allerbeste overkomen
 • Komt vast weer goed en niemand twijfelt aan jullie kwaliteiten
 • Je kunt, ook al zou je dat nog zo graag willen, niet ontkomen aan ongedierte en zeker daar niet waar zo lekker gebakken wordt!
 • Overal heb je wat ongedierte vooral met nat en koud weer . Praat het niet goed maar dicht … is wel erg.

Door Piet Bakker / redactie Orkaan. Bron: Facebook Bakkerij Brakenhoff.

Deel dit artikel:

24 reacties

 • Wiard Engeman

  Kan gebeuren, ongedierte is mogelijk buiten de deur te houden.

 • Jaap Meeuwsen

  Het zal je toch maar gebeuren dat dit in alle kranten bovenaan staat.
  Zal toch zeker klanten gaan schelen denk ik.
  Is dit trouwens wel nieuws ?

 • S Horn

  Openheid zoals ze zeggen kost ze geen klanten ongedierte is momenteel overal een plaag. Wel vervelend dat het hun ook treft.
  Succes met het oplossen.

 • Bert Versteeg

  De “controleurs van de NVWA zijn mierenneukers en muggenzifters.
  Misschien heeft de bakker een paar muizenkeuteltjes over het hoofd gezien?
  Het hypocriete is namelijk dat als er “sporen” worden gevonden het bijna op een misdrijf is maar als die sporen niet worden gevonden betekend dat niet dat de beestjes er niet zijn.
  Het gaat om “sporen van ongedierte” maar wat verstaan ze onder ongedierte?
  Zijn muizen ongedierte?
  Als ze in een winkel of bakkerij lopen waarschijnlijk wel maar zitten ze ergens op een braakliggend terrein in Zaandijk waar een paar hockeyvelden moeten komen zijn haast heilige beestjes waar je niet aan mag komen!

  • Zou jij die muizenkeutels in jouw boterham willen hebben?

   Daarnaast denk ik dat jouw kwalificering van de controleurs wat nuance mist.

   • Bert Versteeg

    vd Broek, ik sla de spijker precies op z`n kop!
    Wie zegt dat het om muizenkeutels gaat?
    Sporen van ongedierte staat er in de tekst.
    Vliegen zijn ook niet al te fris maar die worden niet als ongedierte beschouwd door de NVWA
    Het hele probleem is dat alles veel te steriel is geworden en we totaal geen weerstand meer opbouwen als we iets verkeerds eten.

    • Jij noemde zelf de muizenkeutels als voorbeeld, maar uiteindelijk wil je geen voedselvergiftiging opleden, ook niet als gevolg van andere sporen van ongedierte.

     Zelfs al zou het zo zijn dat alles te steriel is, dan heb je het over regelgeving waar jij het kennelijk net mee eens bent, dat is een geheel ander verhaal.
     Het lijkt mij dat de controleurs controleren op basis van de geldende regels (wat zouden ze anders moeten doen?), de term “mierenneukers en muggenzifters” daarvoor gebruiken vind ik wat ongenuanceerd.

     • Bert Versteeg

      vd Broek, jij begrijpt me niet.
      Met mierenneukers / muggenzifters bedoel ik dat de nvwa soms echt aan het zoeken is naar iets.
      Het verschil tussen “sporen van ongedierte” of een smerige keuken is erg groot.
      Als de ingredienten van de bakker goed zijn opgeslagen in bijvoorbeeld blikken trommels en als de machines, werkbanken en gereedschappen goed schoon zijn gemaakt dan maken een paar muizenkeuteltjes, als die het al waren, op de grond niets uit.
      Toen ik nog in de (wegen)bouw werkte hadden we ook weleens last van muizen, dan lagen er soms muizenkeuteltjes op de suikerklontjes.
      De suikerklontjes waarop de keuteltjes lagen gooiden we weg en de rest van de klontjes ging gewoon in de koffie, nooit is er iemand van aan de schijterij geraakt!
      Als de nvwa keukens, koelkasten en voorraadkasten van Nederlandse huishoudens zou gaan controleren dan schrik je als je weet hoeveel er niet in orde zijn.
      Denk alleen maar aan het vaatdoekje dat op het aanrecht ligt of een levensmiddel dat net over de tht datum is.
      Ik heb een keer een pak melk geopend dat 3 dagen over datum was maar gewoon nog goed was.

  • [Ik kan niet direct op jouw laatste reactie reageren, maar hierna stop ik ermee]

   We weten niet wat de exacte constateringen van de NVWA waren. Natuurlijk is het heel wel mogelijk dat een muizekeutel niet direct tot een voedselvergiftiging hoeft te leiden, maar een bakkerij is geen keet in de wegenbouw, of een keuken in een huishouding, ik vind het niet vreemd dat daar andere eisen aan gesteld worden.

   Omdat we niet weten wat er precies het geval was (ik weet dat tenminste niet), lijkt mij jouw beoordeling wat speculatief.

   • Bert Versteeg

    Mijn beoordeling is juist objectief en absoluut niet speculatief!
    Er staat alleen “sporen van ongedierte” dus dat kan van alles zijn.
    Ik kom weleens in winkels en op de markt waar etenswaar ligt uitgestald en waar vliegen zijn die even daarvoor misschien op een hoop stront hebben gezeten, is dat dan zo fris.
    Ik heb ook weleens in een oliebollenkraam gewerkt en daar hadden we vogeltjeszand op de vloer gestrooid omdat het door het vet glad was geworden.
    Natuurlijk kregen we bezoek van de nvwa en dat zand mocht dus niet!
    Dus eerst alles moeten opruimen en schoonmaken.
    Ze waren zeker bang dat als er een oliebol op de grond zou vallen we die weer op de schaal zouden leggen maar die oliebol werd weggegooi.
    En dat bedoel ik met mierenneukerij, het lijkt wel of ze sommige regels zelf verzinnen.

 • Dirk Marinus

  Een plaag voor muis en rat, neem een…..kat!

  • Louis Dirksen

   Helpt slecht tegen mieren…

  • Andre Metz

   Een kat mag ook niet vrij rondlopen in een bakkerij, kan je ook een bekeuring opleveren. Gif mag je ook niet meer kopen, lijmplanken zijn ook streng verboden. Zo zorgt de regering er voor dat we in de toekomst steeds meer plagen krijgen, dit is nog maar het begin.

 • Marie Louise de Klever

  Gaat dan ook die eeuwige herriemakende, ratelende pomp/motor/koeling/watdanook voor ‘een paar dagen’ uit? Dan kan het hele woonblok wat daarachter aan de herrie grenst ook eens rustig in de tuin zitten of slapen met de ramen open.

  • Renate van Bruggen

   Ik woon er direct achter en hoor niks. 1 x een jaar of 8 geleden, toen langs geweest en opgelost.

   • Marie Louise de Klever

    Misschien ongevoelig voor bromtonen? Het is een of andere aggregaat of motor die de godganse dag aan staat. Zeker als het wat warmer weer is gaat ie hardere herrie maken. Loop maar eens door de steeg aan de achterzijde van het bakkersterrein. Waarom zou ik erover klagen als er niks te horen zou zijn? Was het maar zo’n feest, dan hoor je mij juist niet…. Overigens ben ik niet de enige die er last van heeft.

    • Renate van Bruggen

     zodra ze weer open zijn, zal ik kritisch luisteren. Heb ook nooit over buren erover klagen. zelf heb ik meer last van hoog krijsende/gillende kinderen, ( achterburen en soms tinteltuin) dus ms meer gevoelig voor hoge dan lage tonen.

     • Marie Louise de Klever

      Oh dat ben ik helemaal met u eens hoor! Krijsende kinderen, teveel katten en herrie. Helaas ontkomen we er niet aan. U hoeft niet te wachten tot ze open zijn hoor, het is continue herrie. Gister was het ook weer vreselijk. Elke dag continu eigenlijk.

 • Jan Schaap

  Mierenneuken lukte mij niet. Toen ik een kat nam, zat ik onder de krabben. Later maar beschuit met muisjes genomen; wat een bende.

 • Suc6 Bakker Lex. dus elk kiertje , elk kleine Gaatje , Elk hoekje dichtsmeren met cement. ook dat de Buren hun Tuin schoon houden. ja het z’n zeer oude Panden, dus het is normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *