Bakker’s Blokker-Beatles-Bonus

Martin Rep was er dus bij in Blokker, op 6 juni 1964.

Ik ook. Soort van. En ook ik heb foto’s, maar niet zelf gemaakt.

Door Piet Bakker

De Beatles traden op in Blokker, een Westfries dorpje dat een paar kilometer van ‘mijn’ dorp Oostwoud lag. Ondanks mijn gezeur was er volgens mijn ouders geen sprake van dat deze tienjarige naar dat concert zou kunnen. Maar er werd een compromis gevonden, mijn vader zou me meenemen om te kijken naar de mensen die naar het concert gingen.

Het was een drukte van belang bij de veilinghallen, maar geen ‘hedendaagse’ taferelen met charges van de ME; politie te paard dacht ik wel te zien. We bekeken de bezoekersstroom die het eerste concert bezocht – de Beatles speelden twee keer, en het eerste concert was niet eens uitverkocht! “Geen sprake van” zei mijn vader.

Het tv-optreden van The Beatles vanuit Treslong bekeek ik in ‘Woudrust’, het bejaardenhuis waar mijn opa woonde, wij hadden zelf geen tv. Te midden van de verbijsterde oudjes bekeek ik de de uitzending.

Ik werd geen hardcore Beatles-fan die alles kocht en verzamelde. Ik vond ze best okay, kocht wel Help! maar lag er verder niet wakker van.

Toen ik eind jaren zeventig student-assistent bij een instituut van de Universiteit van Amsterdam werd, struikelde ik opnieuw over The Beatles in Blokker. Bij de verhuizing van het instituut (eigenlijk de opheffing) dook er een doos met Beatles-spullen op: knipsels, tijdschriften, publiciteitsfoto’s, fanclub-spullen, fan-magazines, boekjes… Het was in juni 1964 verzameld ten behoeve van een onderzoek naar ‘massa-hysterie onder de jeugd’. De onderzoekers waren kennelijk niet alleen in Blokker geweest, maar hadden ook alles wat los en vast zat gekocht in die periode. “Gooi maar weg” besliste de bibliothecaris, “zo’n doos past niet in de collectie, het kost alleen maar opslagruimte.”

Ik redde de doos van de oud-papier-container. Bij de laatste grote opruimactie (je moet toch wat in corona-tijd) besloot ik dat het tijd werd iemand anders blij te maken met John, Paul, George & Ringo (en Jimmy Nicol). De verzameling “Beatles – 1964, Dutch Beatlemania Time Capsule – Booklets, Fanzines & Newspaper Cutouts – Multiple titleswordt vandaag (vanaf 12.00 uur) geveild bij Catawiki. Martin vraagt € 21,95 voor zijn unieke foto (doen!). Mijn veiling begint bij € 1. Volgende week maken we bekend wie er gewonnen heeft.

Lees Martin Rep: unieke foto’s van niks van The Beatles

Foto’s uit de verzameling (boven De Nieuwe Linie)

De Wereldkroniek
Hitwezen
The Beatles Personality Annual
Fan (Nederlandse bewerking: Herman Stok)
Fotoboek (Norman Parkinson)
Gestencild fanclub-magazine
Verslag van het concert in de Tijd Maasbode: een ‘veldslag’
Krantenverslagen van het onderzoek uit 1964
Deel dit artikel:

2 reacties

  • Prachtig, Piet. En wat een kwelling die mensen op weg te zien gaan naar het concert, terwijl jij buiten moest blijven! Een mooie vondst heb je gedaan, ik hoop dat die heel wat opbrengt. Zelf ben ik geen verzamelaar van Beatles-parafernalia, ik heb al hun platen en cd’s, en dat is genoeg voor een heel mensenleven.
    Die €21,95 voor mijn Beatles-foto is maar een schijntje voor een dergelijk collector’s item. Ik had er eerst €50 voor willen vragen, maar ik zakte in prijs omdat €21,95 ook precies is wat mijn boek ‘De Meidoornstraat’ kost.

  • Ron Couwenhoven

    Ik was er ook. Via een vriend was ik uitgenodigd om het optreden bij de VARA mee te maken, want zijn opa zat in het bestuur van de omroep. Maar de mannen van het bedrijfsteam van de technische dienst van Verkade haalden mij over om die avond met hen te voetballen tegen levering van een kaartje voor het optreden van de Beatles in Blokker. Zo kwam ik daar terecht. Alweer na een voetbalpartij. De bewakers bij de ingang keken wel vreemd op toen ze een Beatle-fan met een grote tas zagen aankomen en daarin voetbalschoenen etc. aantroffen. Maar ja, na de wedstrijd was er geen tijd meer om die tas naar huis te brengen. Ik liet geen seconde verloren gaan en sprong na het laatste fluitsignaal zo de kleedkamer uit. Douchen was er geloof ik ook niet bij, want de trein naar Hoorn wachtte niet. Er mocht dus geen seconde verloren gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *