Martin Rep was er dus bij in Blokker, op 6 juni 1964.

Ik ook. Soort van. En ook ik heb foto’s, maar niet zelf gemaakt.

Door Piet Bakker

De Beatles traden op in Blokker, een Westfries dorpje dat een paar kilometer van ‘mijn’ dorp Oostwoud lag. Ondanks mijn gezeur was er volgens mijn ouders geen sprake van dat deze tienjarige naar dat concert zou kunnen. Maar er werd een compromis gevonden, mijn vader zou me meenemen om te kijken naar de mensen die naar het concert gingen.

Het was een drukte van belang bij de veilinghallen, maar geen ‘hedendaagse’ taferelen met charges van de ME; politie te paard dacht ik wel te zien. We bekeken de bezoekersstroom die het eerste concert bezocht – de Beatles speelden twee keer, en het eerste concert was niet eens uitverkocht! “Geen sprake van” zei mijn vader.

Het tv-optreden van The Beatles vanuit Treslong bekeek ik in ‘Woudrust’, het bejaardenhuis waar mijn opa woonde, wij hadden zelf geen tv. Te midden van de verbijsterde oudjes bekeek ik de de uitzending.

Ik werd geen hardcore Beatles-fan die alles kocht en verzamelde. Ik vond ze best okay, kocht wel Help! maar lag er verder niet wakker van.

Toen ik eind jaren zeventig student-assistent bij een instituut van de Universiteit van Amsterdam werd, struikelde ik opnieuw over The Beatles in Blokker. Bij de verhuizing van het instituut (eigenlijk de opheffing) dook er een doos met Beatles-spullen op: knipsels, tijdschriften, publiciteitsfoto’s, fanclub-spullen, fan-magazines, boekjes… Het was in juni 1964 verzameld ten behoeve van een onderzoek naar ‘massa-hysterie onder de jeugd’. De onderzoekers waren kennelijk niet alleen in Blokker geweest, maar hadden ook alles wat los en vast zat gekocht in die periode. “Gooi maar weg” besliste de bibliothecaris, “zo’n doos past niet in de collectie, het kost alleen maar opslagruimte.”

Ik redde de doos van de oud-papier-container. Bij de laatste grote opruimactie (je moet toch wat in corona-tijd) besloot ik dat het tijd werd iemand anders blij te maken met John, Paul, George & Ringo (en Jimmy Nicol). De verzameling “Beatles – 1964, Dutch Beatlemania Time Capsule – Booklets, Fanzines & Newspaper Cutouts – Multiple titleswordt vandaag (vanaf 12.00 uur) geveild bij Catawiki. Martin vraagt € 21,95 voor zijn unieke foto (doen!). Mijn veiling begint bij € 1. Volgende week maken we bekend wie er gewonnen heeft.

Lees Martin Rep: unieke foto’s van niks van The Beatles

Foto’s uit de verzameling (boven De Nieuwe Linie)

De Wereldkroniek
Hitwezen
The Beatles Personality Annual
Fan (Nederlandse bewerking: Herman Stok)
Fotoboek (Norman Parkinson)
Gestencild fanclub-magazine
Verslag van het concert in de Tijd Maasbode: een ‘veldslag’
Krantenverslagen van het onderzoek uit 1964