Merel Kan (52) is per 15 april hoofdredacteur van het lokale nieuwsplatform De Orkaan. In de professionalisering van De Orkaan is een éénhoofdige journalistieke leiding het beste model vindt het Orkaan-bestuur, vooral omdat de staf in omvang toeneemt en het aantal nieuwsberichten en het bereik sterk groeit.

Vanaf 2014 bouwden Piet Bakker met Merel Kan aan het Zaanse nieuwsplatform. Piet Bakker zal zich meer gaan concentreren op onderzoeksprojecten.

Merel:

Het aansturen van de redactie en het bewaken van de redactionele formule zijn de belangrijkste zwaartepunten. Daarnaast blijven we ons richten op verbreding en verdieping op het gebied van cultuur, politiek, sport, 112 en menselijke verhalen.

Piet:

In de Zaanstreek liggen veel dossiers klaar om aangepakt te worden door journalisten. Dat gaat bijvoorbeeld over wonen, infrastructuur en politiek. Daar wil ik mij in de komende tijd – samen met freelancers en andere Orkaankrachten – op gaan concentreren.

In 2020 besloten Merel en Piet dat De Orkaan ook zou moeten doordraaien als zij ‘onder de bus’ kwamen. Het medium was aantoonbaar relevant, maar het tweemanmodel (m/v) is kwetsbaar. Voor de verankering van hun nieuwsmedium was het belangrijk om de licentie van ’Lokale Publieke Media-Instelling’ voor Zaanstad en Wormerland te krijgen. Daarom richtten ze in november 2020 Stichting Zaans Media Platform De Orkaan op, waar zij als bestuurslid uitstapten nadat in 2022 de licentie aan hen werd toebedeeld. Die ‘aanwijzing’ kregen ze en loopt tot februari 2027.

Jan-Kees Emmer, voorzitter van stichting Zaans Media Platform De Orkaan is verheugd over het feit dat Merel bereid is gevonden de Orkaan in deze periode van groei te gaan leiden:

We kennen Merel als een creatieve onafhankelijke geest met een uitstekend journalistiek kompas. Als een van de grondleggers van De Orkaan is zij met recht een DNA-drager. Zij kan er zorg voor dragen dat de unieke tone of voice van het onafhankelijke nieuwsplatform wordt overgebracht op nieuwe Orkaankrachten. Dat is een uitdaging, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat haar dit gaat lukken.

Inmiddels is het aantal freelancers in 2024 gegroeid naar ruim 15 personen. Samen met vrijwilligers, stagiaires, techniek en mensen in vaste dienst komt dat neer op een staf van ruim 20 personen. Daarbij zitten ook een office-manager en een ombudsjournalist die in mei zal beginnen. Daarnaast zijn er meer dan honderd mensen die zich met enige regelmaat betrokken genoeg voelen om tips, reflecties of beeld te delen met de redactie.

De professionalisering is mede mogelijk gemaakt door extra subsidie die De Orkaan van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek kreeg voor 2024. Daarnaast krijgt De Orkaan subsidie van Zaanstad en Wormerland. Met lokale omroep Radio9 (Oostzaan) wordt redactioneel samengewerkt.

Ook in het bestuur zijn twee wijzingen opgetreden. Bestuurslid Jan-Kees Emmer is voorzitter geworden na het overlijden van Jan Lapère, Marcel Haarhuis heeft als penningmeester Leo Walraven opgevolgd.

Bijdrage door Redactie De Orkaan, foto: Silva Honig