De Zaanse Schans staat prominent op het verkieizngsprogramma van de BBB. Dat niet alleen: “De Zaanstreek, waar mensen zich Zaankanter noemen. Daar voelen mensen zich verbonden in hun culturele identiteit.” staat er in het programma.

Maar daar blijft het dan ook bij. Geen voorbeelden van de Zaanse Noaberstaat in het programma. Een ook geen enkele Zaanse kandidaat op de lijst.

Wel een nr 2 en beoogd premier uit Volendam (Mona Keijzer), en Noord-Hollanders uit Amsterdam (7, 22), Barsingerhorn (nr. 32), Beverwijk (nr 38) en Zuidschermer (45).

Het afgebeelde stukje Zaanstreek is onderdeel van het Natura 2000-gebied ‘Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder’. En dat gebied, vindt BBB, kan wel een tandje minder:

“Natuur past niet op een postzegel en BBB vindt dat er helaas te veel kleine gebieden als Natura 2000 gebied zijn aangewezen. Dit leidt tot onnodige en kostbare beperkingen en onnodige druk op de naastliggende omgeving. We streven naar Natura 2000 gebieden van dermate omvang, dat ze groot genoeg zijn om zichzelf in stand te houden. Daarom roepen we op tot een herevaluatie op de aangewezen gebieden, zodat we de natuur een echt perspectief op herstel kunnen bieden.”

Het programma en de kandidatenlijst vind je hier.