Begraven in Zaanstad dure grap

Van de 22 grootste gemeenten van Nederland kan je jezelf het beste (goedkoopste) laten begraven in Den Bosch. Daar kost de huur van een eigen graf € 1739,67 voor 20 jaar.

Duur zijn Haarlemmermeer (€ 5713), Assen (€ 4730) en Zaanstad (€ 4452). Dat blijkt uit gegevens van Uitvaartnet.nl.

De grafkosten zijn de kosten voor het begraven en de rechten om een graf te huren op een begraafplaats voor een bepaalde periode. De grafkosten worden bijvoorbeeld gebruikt om het onderhoud van de graven en grafmonumenten te bekostigen.

Een overzicht van gemiddelde grafkosten in de grootste Nederlandse gemeenten wijst uit dat Zaanstad op twee na het duurst is van de grootste Nederlandse gemeenten.

Niet alle gemeenten kennen de huur voor een algemeen graf van 10 jaar. Zaanstad is daar tweede (€ 1.915) na Middelburg (€ 1.917).

Ook niet alle gemeenten kennen een periode van 20 jaar. De bedragen voor Amersfoort, Zoetermeer en Groningen zijn herberekend omdat deze een andere (lange) periode kennen.

(Foto boven van de oude begraafplaats in Wormerveer, een pleisterplaats als de Historische Vereniging een tocht door het dorp maakt.)

 

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jaap

  Grafkosten Zaanstad op twee na het duurst van Nederland.
  Tja, je verwacht hier ook eigenlijk niet anders. Als je met geld smijt moet het potje toch weer gevuld worden.
  Deze opmerking wel even onder voorbehoud want ..
  Wat ik dan weer wel zou willen weten is hoe deze grafkosten opgebouwd zijn.
  Komen deze kosten alleen tengoede van de gemeente of komen hier ook nog commerciele partijen om de hoek kijken ?
  Wordt mij uit het artikel niet helemaal duidelijk.

  • Gre luttik

   Geen commerciële partijen. Ik denk dat u doelt op uitvaartondernemingen. Deze moeten de prijs doorberekenen die de gemeente in rekening brengt. Misschien telt in de prijs mee dat men hier in het algemeen maar twee begraaflagen kent ivm de veenlaag.
   Misschien telt ook mee dat steeds meer mensen kiezen voor cremeren. Dat is goedkoper. Rijst alleen de vraag wat er eerder was, de kip of het ei. Zijn de begraaflasten hoger gemaakt om het rendement van het crematorium te halen of zijn de kosten van het cremeren laag gehouden om het begraven te ontmoedigen?

   • Jaap

    Gre luttik, Uitvaartondernemingen zijn wel degelijk commerciele ondernemingen.
    Vrees toch echt dat het te maken heeft met het Potje vullen hoor, net als alle gemeentelijke belastingen, veenlagen of niet.
    Maar ik vrees dat hier moeilijk inzicht in te krijgen is.
    Iedere gemeente heeft zo wel zijn grondproblemen dus dat zal niet de belangrijkste reden zijn voor het verschil in prijzen.
    Grafrecht is gewoon een ondoorzichtig iets.

 • Dolsma

  Ik denk dat er zo weinig plaatsen zijn dat daardoor de prijzen omhoog gaan, volgens bepaalde geloven moet je begraven worden en er is geen plek voor alle Zaankanters. Het lijkt meer een ontmoedigingsbeleid beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *