Van de 22 grootste gemeenten van Nederland kan je jezelf het beste (goedkoopste) laten begraven in Den Bosch. Daar kost de huur van een eigen graf € 1739,67 voor 20 jaar.

Duur zijn Haarlemmermeer (€ 5713), Assen (€ 4730) en Zaanstad (€ 4452). Dat blijkt uit gegevens van Uitvaartnet.nl.

De grafkosten zijn de kosten voor het begraven en de rechten om een graf te huren op een begraafplaats voor een bepaalde periode. De grafkosten worden bijvoorbeeld gebruikt om het onderhoud van de graven en grafmonumenten te bekostigen.

Een overzicht van gemiddelde grafkosten in de grootste Nederlandse gemeenten wijst uit dat Zaanstad op twee na het duurst is van de grootste Nederlandse gemeenten.

Niet alle gemeenten kennen de huur voor een algemeen graf van 10 jaar. Zaanstad is daar tweede (€ 1.915) na Middelburg (€ 1.917).

Ook niet alle gemeenten kennen een periode van 20 jaar. De bedragen voor Amersfoort, Zoetermeer en Groningen zijn herberekend omdat deze een andere (lange) periode kennen.

(Foto boven van de oude begraafplaats in Wormerveer, een pleisterplaats als de Historische Vereniging een tocht door het dorp maakt.)