Beheersverordening Cultuurcluster: horeca en filmhuis toevoegen – in Zaanstad Beraad

Om het Cultuurcluster in Zaandam te realiseren moet Zaanstad afwijken van de huidige beheersverordening.

Het filmhuis en de horeca-inrichting van het Cultuurcluster blijken niet te passen in die beheersverordening.

UPDATE: op 23 november om 20:30 in het Zaanstad Beraad.

De beheersverordening staat één bioscoop toe, maar die is er al (Pathé). Ook horeca is toegestaan in het gebied, maar het aantal toegestane horeca-inrichtingen wordt met één inrichting overschreden door de nieuwbouw (update: zie onder, niet één maar drie horecazaken teveel). In het Cultuurcluster komt een filmhuis en een horeca-voorziening.


UPDATE:

“Behalve Wonders to go, Subway en Smullers komt er ook een vestiging van de Dönercompany in het gebied. Met de drie horeca-inrichtingen in het Cultuurcluster (Grand Café, Muziekcafé, Bar Poppodium) zijn dat er drie teveel.”


B&W van Zaanstad vindt dat:

“het filmhuis bijdraagt aan een divers cultureel aanbod in het Cultuurcluster. Ook de horeca in het Cultuurcluster vormt een goede verbreding van het uitgaansaanbod.”

De gemeenteraad zal worden gevraagd een verklaring van “geen bedenkingen” af te geven. Gezien de verhoudingen in de raad zal dat geen bezwaren opleveren.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • JBP

  En dit alles was niet eerder bekend bij de gemeente? Klinkt allemaal amateuristisch.

 • ikkeook

  Hup daar gaan we weer, even de regels aanpassen en gewoon verder. Ze “lullen alles recht wat krom is”. Zaanse politiek, kan Rutte nog wat van leren!

 • Jaap

  “De gemeenteraad zal worden gevraagd een verklaring van “geen bedenkingen” af te geven. Gezien de verhoudingen in de raad zal dat geen bezwaren opleveren ”

  Tja, zo gemakkelijk gaan die dingen dus. Zie ook aangepaste bestemmingsplannen enz.

  • Erik Esteie

   Volgens mij komen er verkiezingen aan en misschien zou het helpen om op partijen te stemmen die tegen dit geld verslindende, en schip van bij leggen zijn

   De vraag is alleen welke partijen tegen dit gedrocht zijn?

   • De Orkaan

    Dat is eenvoudig: de oppositie behalve GroenLinks, die zijn voor (het was nl. hun wethouder die de deal met de NS sloot over de bouw van een publiekstrekker). Op dit moment stoppen zou overigens ook een enorme kostenpost opleveren gezien de afspraken die gemaakt zijn en investeringen die al gedaan zijn. Bovendien moet er dan wat anders komen.

    • Erik Esteie

     Hoe was het spreekwoord ook al weer, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald?

     Bovendien, wat gaat het kosten om het rendabel(exploitabel) te houden de komende 20 a 30?(of meer jaar)

     En wat betreft de vervanging van dit “complex” er schijnt behoorlijk wat woningnood te zijn, zet er dus een mooie torenflat neer ala de Tsaar(met 10 extra verdiepingen)

     De Tsaar heeft(inclusief winkelcentrum en bioscoop) € 52.000.000-* (excl. btw en honorarium)gekost en ik neem aan dat een woontoren sneller terug verdiend is dan zo een stokpaardje van de Zaanse politiek + het zal een groot deel minder kosten als er alleen een woontoren wordt gebouwd met wat horeca/winkels in de plint
     (Alhoewel, de horeca op het “stadhuisplein” schijnt ook niet echt lekker te lopen, Wonders wil al weg…)

     * bron
     https://rijnboutt.nl/projects/7#1

 • A. Harmens

  Het is goed om de politieke tunnelvisie rond dit groteske plan aan de kaak te blijven stellen. Maar wat is de context van dit bericht? Heeft De Orkaan de beheersverordening zelf opgevraagd of lag er een raadsvergadering aan ten grondslag? Ik ben zelf geen insider wat betreft gemeentepolitiek. Graag wat meer duiding, data en verwijzingen bij dit soort berichten.

 • Jaap

  Het is echt niet zo moeilijk hoor.
  Eerst ergens goed over nadenken voordat je er van te voren ( heel ) veel geld in steekt.
  Moeten we in het huishouden ook, anders weet je dat het fout kan gaan.
  Schuif die hele Cultuurcluster maar van tafel voordat het de komende jaren nog veel meer gaat kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *