Bert ‘hondenpoepbak’ Bouwmeester kapt ermee…

Zo’n kop noemen ze dus ‘clickbait’, volgens Wikipedia “een misleidende, sensationele titel van een artikel.”

Misleidend is het eigenlijk niet, Bert Bouwmeester stopt als burgemeester van Coevorden. En hij is toch maar mooi de man die de hondenpoepbak in Zaanstad heeft geïntroduceerd.

Prima kop dus, lezen maar!

Bert Bouwmeester (Zaandam, 28 juni 1959) was vanaf 2004 burgemeester van Coevorden, maar nu vindt hij het genoeg, hij stopt ermee, en gaat zich op iets met biologie richten. Zaans nieuws? Jazeker, hij is niet alleen geboren in Zaandam maar was ook nog eens raadslid en wethouder in Zaanstad (en dus de man achter de hondenpoepbak).

Tussen 1997 en 2004 was hij burgemeester van de gemeente Monster, dat deed hij zo goed dat Monster werd opgeheven, waarop hij naar Drenthe verkaste.

Tussen 1990 en 1997 was hij wethouder voor D66 in Zaanstad. In 1987 werd hij raadslid. Wikipedia:

“Als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1990 en 1994 kon hij de groei van eenmansfractie naar een fractie van zes politiek verzilveren door deelname van D66 aan het College van B&W.”

Hij was dus tegelijkertijd raadslid en wethouder tussen 1990 en 1997, toen kon dat nog, in 2002 werd dat onmogelijk gemaakt.

Hondenpoepbak

Wikipedia heeft nog meer wetenswaardigheden (alhoewel ze dat van die hondenpoepbak dan weer niet weten).

“Gedurende zijn middelbareschooltijd op het Zaanlands Lyceum werd hij actief in de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, die o.a. actie voerde tegen de toenmalige plannen om het Guisveld te bebouwen. Hoewel hij op school deel uitmaakte van de ZL Bigband, naast Saskia Laroo, en overwoog voor het conservatorium te kiezen, werd het toch de studie Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn kandidaatsexamen nam hij deel aan twee oceanografische expedities.”

Bart nu (foto van website Coevorden)

Onder een foto van het Gemeentearchief Zaanstad: “Burgemeester Ter Laanplantsoen, wethouder Bert Bouwmeester plaatst de eerste afvalbak voor hondenpoep.”

Nog eentje uit het Gemeentearchief:

“Burgemeester en wethouders Zaanstad. Burgemeester Hannie (J.) Bruinsma-Kleijwegt, (1992-30-08-1996) zittend midden. Zittend links wethouder Pieter Oudega en rechts Frans L. Berkhout. Staand: ?, de heer M. Hoek (wethouder van Zaanstad 1994-1998 en raadslid Zaanstad van 1990-1998), mevrouw M. Horselenberg-Koomen, mevrouw Ineke Schilder-Mantel en de heer Bert Bouwmeester.

Die ? is – uit ons hoofd – PvdA-wethouder Van Ark (UPDATE: het was wel Jan van Ark, maar die was geen wethouder maar waarschijnlijk loco-gemeentesecretaris, zie de reacties). Martin Hoek is nu raadslid. Wij gokken dat het om het college 1994-1998 gaat.


Bronnen: website gemeente Coevorden, Wikipedia, Gemeentearchief Zaanstad.

Deel dit artikel:

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *